"Възраждане" свали знамето на Украйна от сградата на Столична община с вишка Снимка: © Булевард България

Украинското знаме беше свалено за кратко от фасадата на Столична община след акция на "Възраждане". Запис от инцидента показва как камион с вишка е спрян пред входа на "Московска" 33, като двама мъже се издигат до нивото на балкона с флаговете и свалят знамето на Украйна.

СОС прие решение да постави синьо-жълтото знаме пред сградата на общината като знак на съпричастност със съпротивата на украинския народ срещу руската военна инвазия.

Според stolica.bg - акцията се е случила в присъствието на депутати от партията на Костадин Костадинов и пред очите на полицейски служители, които не са се намесили.

До момента няма реакция от кмета на София Йорданка Фандъкова. Председателят на СОС Георги Георгиев описа случилото се като "безобразно поведение" и "грубо посегателство над демокрацията" заради показната акция срещу решение на съвета.

Знамето на Украйна е заменено веднага от служители на общината, но остава неясно как служителите на СДВР са допуснали паркирането на вишката и свалянето на флага в нарушение на решение на Столичния общински съвет.

В сряда Костадин Костадинов намекна, че знамето няма да остане дълго пред входа на общината, докато правеше изявление от трибуната на Народното събрание срещу предоставянето на военна помощ за Украйна.

От "Възраждане" заявяват, че планират да върнат флага на украинския посланик: "Надяваме се с този добър пример на "Възраждане" да покажем, че чуждите знамена трябва да се уважават, а не да се горят".

Реакция дойде от страна на общинския съветник от ДБ Симеон Ставрев, който обяви, че полицаите от дежурния екип на охраната на общината не противодействали, "защото едно от лицата се е представило като депутат от Възраждане".

"Крайно време е полицията да спре да се страхува от заплахата “Аз съм депутат”, защото депутатският имунитет е функционален и не позволява всякакво своеволие. Полицията има задължение да предотвратява закононарушения. Тя не е предприела никакви действия срещу лицата, които не са народни представители", казва той в публикация във Facebook.

Пред общината вече са разположени няколко автомобила на полицията, след като флагът на Украйна беше възстановен.

В сряда МВР отново допусна конфликтна ситуация в центъра на София със смесване на проруски и проукраински демонстрации пред паметника на Съветската армия.

Oчаквайте подробности


Напрежение пред Паметника на Съветската армия след гласуването за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024