Възстановяването на паметна плоча с надпис "Слава на героите", посветена на Петимата от РМС, провокира политически скандал в Столична община.

Плочата е вдигната до читалище "Добри Чинтулов - 1935" в кв. "Дианабад" "по желание, със средства и труд на местни доброволци", съобщава кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев, избран от листата на БСП.

Георгиев подчертава, че местната община не е участвала във възстановяването на паметника, но е дал положително становище след писмена молба.

Адалберт Антонов-Малчика, Александър Димитров, Йорданка Николова, Лиляна Димитрова и Свилен Русев, в чиято памет е вдигнат паметникът, са участници във въоръжените групировки на комунистическата партия по време на Втората световна война в България. Загиват след осъдителни присъди или при престрелки с полицията и армията, а след преврата на 9 септември 1944 г. стават популярни като "петимата от РМС". Те са и първообрази на едноименния сериал от 1977 г. с участието на актьори като Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Сашка Братанова и др.

Паметната плоча с надпис "Слава на героите" в "Дианабад" е разрушена след 1989 г.

"Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ", казва районният кмет Делян Георгиев в публикацията си във Facebook.

Няколко от жителите на район "Изгрев" призовават Георгиев да премахне надписа, който описва партизаните като "герои" или да пренесат плочата в Музея на комунизма, който се намира в същия район.

"Историята помни многобройни паметници на велики българи, които са били разрушени от комунистите и никога не са били възстановени. Също така историята е такава, каквато е, а именно този паметник е бил разрушен, както е разрушена и Берлинската стена. Това не означава, че трябва да се възстановява, а че трябва да остане в историята", пише коментатор в отговор на кмета.

Ръководството на СДС обаче атакува решението му да допусне възстановяването, като напомнят, че от 2000 г. комунистическият режим е признат за престъпен със закон.

"Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител", се казва в писмото на СДС, които настояват Столична община да вземе отношение и да "принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов