Възстановеният паметник на "петимата от РМС" провокира скандал в София

Възстановяването на паметна плоча с надпис "Слава на героите", посветена на Петимата от РМС, провокира политически скандал в Столична община.

Плочата е вдигната до читалище "Добри Чинтулов - 1935" в кв. "Дианабад" "по желание, със средства и труд на местни доброволци", съобщава кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев, избран от листата на БСП.

Георгиев подчертава, че местната община не е участвала във възстановяването на паметника, но е дал положително становище след писмена молба.

Адалберт Антонов-Малчика, Александър Димитров, Йорданка Николова, Лиляна Димитрова и Свилен Русев, в чиято памет е вдигнат паметникът, са участници във въоръжените групировки на комунистическата партия по време на Втората световна война в България. Загиват след осъдителни присъди или при престрелки с полицията и армията, а след преврата на 9 септември 1944 г. стават популярни като "петимата от РМС". Те са и първообрази на едноименния сериал от 1977 г. с участието на актьори като Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Сашка Братанова и др.

Паметната плоча с надпис "Слава на героите" в "Дианабад" е разрушена след 1989 г.

"Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ", казва районният кмет Делян Георгиев в публикацията си във Facebook.

Няколко от жителите на район "Изгрев" призовават Георгиев да премахне надписа, който описва партизаните като "герои" или да пренесат плочата в Музея на комунизма, който се намира в същия район.

"Историята помни многобройни паметници на велики българи, които са били разрушени от комунистите и никога не са били възстановени. Също така историята е такава, каквато е, а именно този паметник е бил разрушен, както е разрушена и Берлинската стена. Това не означава, че трябва да се възстановява, а че трябва да остане в историята", пише коментатор в отговор на кмета.

Ръководството на СДС обаче атакува решението му да допусне възстановяването, като напомнят, че от 2000 г. комунистическият режим е признат за престъпен със закон.

"Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител", се казва в писмото на СДС, които настояват Столична община да вземе отношение и да "принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024