Възстановяването на паметна плоча с надпис "Слава на героите", посветена на Петимата от РМС, провокира политически скандал в Столична община. 

Плочата е вдигната до читалище "Добри Чинтулов - 1935" в кв. "Дианабад" "по желание, със средства и труд на местни доброволци", съобщава кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев, избран от листата на БСП. 

Георгиев подчертава, че местната община не е участвала във възстановяването на паметника, но е дал положително становище след писмена молба. 

Адалберт Антонов-Малчика, Александър Димитров, Йорданка Николова, Лиляна Димитрова и Свилен Русев, в чиято памет е вдигнат паметникът, са участници във въоръжените групировки на комунистическата партия по време на Втората световна война в България. Загиват след осъдителни присъди или при престрелки с полицията и армията, а след преврата на 9 септември 1944 г. стават популярни като "петимата от РМС". Те са и първообрази на едноименния сериал от 1977 г. с участието на актьори като Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Сашка Братанова и др. 

Паметната плоча с надпис "Слава на героите" в "Дианабад" е разрушена след 1989 г. 

"Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ", казва районният кмет Делян Георгиев в публикацията си във Facebook.

Няколко от жителите на район "Изгрев" призовават Георгиев да премахне надписа, който описва партизаните като "герои" или да пренесат плочата в Музея на комунизма, който се намира в същия район.  

"Историята помни многобройни паметници на велики българи, които са били разрушени от комунистите и никога не са били възстановени. Също така историята е такава, каквато е, а именно този паметник е бил разрушен, както е разрушена и Берлинската стена. Това не означава, че трябва да се възстановява, а че трябва да остане в историята", пише коментатор в отговор на кмета. 

Ръководството на СДС обаче атакува решението му да допусне възстановяването, като напомнят, че от 2000 г. комунистическият режим е признат за престъпен със закон. 

"Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител", се казва в писмото на СДС, които настояват Столична община да вземе отношение и да "принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията". 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други