Снимка: © Pixabay

Апелативният специализиран наказателен съд вдигна на 1 милион лева паричната гаранция на жената до Васил Божков – Елена Динева.

Само преди седмица Специализираният съд ѝ определи гаранция от 750 хиляди лева. Тогава защитата ѝ обясни, че те няма как да намери тази сума, тъй като сметките ѝ са запорирани. Днес Динева също е заявила, че не може да плати сумата. Тя остава в ареста.

„Обвиняемата не разполага с толкова средства, освен това смята плащането на такава сума за свободата си за безсмислено“, съобщи нейният адвокат Людмил Рангелов, цитиран от БНТ.

Динева беше арестувана още в края на февруари 2020 г. и е обвинена за участие в групата на Божков като негов съдружник в компании, които са притежавали оператори на хазартни игри. Първоначално съдът се съгласи да я пусне на свобода с рекордно висока гаранция - 1,5 млн. лв. Апелативната инстанция обаче отмени решението и остави 50-годишната жена в ареста. 

Преди две седмици прокуратурата е прецизирала обвинението срещу Динева. Защитата й твърди, че единствената причина за наказателното преследване срещу нея е семейната й връзка с Васил Божков. Имуществото й е поставено под запор. Държавното обвинение обаче смята, че Динева е била наясно с извършваната от групата престъпна дейност, а много свидетели по делото твърдят, че е била "дясна ръка" на Божков.

Междувременно стана ясно, че в музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са били открити 6778 предмета с белези на културни ценности, като едва 212 от тях са регистрирани. Останалите са незаконно придобити, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг.

Изземването на колекцията на обвиняемия хазартен бос започна на 30 януари и е приключило на 1 октомври. По-голяма част от предметите са били съхранявани в кутии, кашони, найлонови пликове и други, което значи, че се нарушават „всички международни стандарти“, съобщиха от държавното обвинение. Добавиха, че най-вероятно тези предмети са били придобити „незаконно“ от иманяри и изкопани от българска територия.

В момента антиките са под охрана в обекти на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Те могат да станат публична държавна собственост.

Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. Прокуратурата прави опити да договори връщането му в България, където предстои да бъде даден на съд по 18 обвинения, вкл. за укриване на държавни такси на "Националната лотария", незаконна търговия с културни ценности, поръчителство на убийства и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"