Снимка: © Pixabay

Апелативният специализиран наказателен съд вдигна на 1 милион лева паричната гаранция на жената до Васил Божков – Елена Динева.

Само преди седмица Специализираният съд ѝ определи гаранция от 750 хиляди лева. Тогава защитата ѝ обясни, че те няма как да намери тази сума, тъй като сметките ѝ са запорирани. Днес Динева също е заявила, че не може да плати сумата. Тя остава в ареста.

„Обвиняемата не разполага с толкова средства, освен това смята плащането на такава сума за свободата си за безсмислено“, съобщи нейният адвокат Людмил Рангелов, цитиран от БНТ.

Динева беше арестувана още в края на февруари 2020 г. и е обвинена за участие в групата на Божков като негов съдружник в компании, които са притежавали оператори на хазартни игри. Първоначално съдът се съгласи да я пусне на свобода с рекордно висока гаранция - 1,5 млн. лв. Апелативната инстанция обаче отмени решението и остави 50-годишната жена в ареста.

Преди две седмици прокуратурата е прецизирала обвинението срещу Динева. Защитата й твърди, че единствената причина за наказателното преследване срещу нея е семейната й връзка с Васил Божков. Имуществото й е поставено под запор. Държавното обвинение обаче смята, че Динева е била наясно с извършваната от групата престъпна дейност, а много свидетели по делото твърдят, че е била "дясна ръка" на Божков.

Междувременно стана ясно, че в музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са били открити 6778 предмета с белези на културни ценности, като едва 212 от тях са регистрирани. Останалите са незаконно придобити, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг.

Изземването на колекцията на обвиняемия хазартен бос започна на 30 януари и е приключило на 1 октомври. По-голяма част от предметите са били съхранявани в кутии, кашони, найлонови пликове и други, което значи, че се нарушават „всички международни стандарти“, съобщиха от държавното обвинение. Добавиха, че най-вероятно тези предмети са били придобити „незаконно“ от иманяри и изкопани от българска територия.

В момента антиките са под охрана в обекти на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Те могат да станат публична държавна собственост.

Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. Прокуратурата прави опити да договори връщането му в България, където предстои да бъде даден на съд по 18 обвинения, вкл. за укриване на държавни такси на "Националната лотария", незаконна търговия с културни ценности, поръчителство на убийства и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин