Вегануари - хранително преживяване и жест към планетата Снимка: © Kaufland

Януари е покана да започнем на чисто, да опитаме ново начинание, да зарежем ненужен навик. След декември, през който махалото е отишло максимално в посока на презадоволяване на сетивата и тялото, януари е време да се върне в другата посока - на доброволно лишаване от всички излишъци, за да се възстанови балансът за останалата част от годината.

Всеки има вариант на своето ново начало. Някои правят списъци с т.нар. резолюции, други взимат радикални решения, трети решават да опитат нещо ново само за януари, пък бил той и ретрограден.

Като че ли най-стратегически подхождат онези от нас, които се познават достатъчно, за да признаят, че трайната промяната на навиците е трудна задача, но пък са готови да опитат нещо временно - за месец. Модерните традиции дават на януари различни имена - от Dry January (от английски - сух януари, или месецът, в който не се пие алкохол), през Red January (инициатива за насърчаване на физическата активност с цел преборване на зимната депресия), до Veganuary (едномесечно безмесно предизвикателство).

От трите тренда може би най-приятен е „веганският“ януари, защото не е свързан с лишения, а с промяна в подхода. Наличното разнообразие от продукти и рецепти го превръща в добър повод за опитване на алтернативно хранително преживяване. А за всички, които са готови да заклеймят този вид хранене като „скучно“ или „скъпо“, предлагаме да продължим да четат, за да ги убедим в противното.

Най-голямата търговска верига у нас прави Вегануари достъпен.

Кауфланд ни отправя покана за Вегануари, като ни напомня, че изключването на животинските продукти от менюто ни през първия месец от годината не само ще олекоти организма ни от преработване на по-тежките животински продукти, но и ще допринесе за намаляването на въглеродните емисии, които всеки от нас произвежда с начина си на живот.

Дори малките деца знаят, че производството на месо е една от индустриите с най-голям въглероден отпечатък, а в някои части на планетата обезлесяват животоспасяващи гори с цел увеличаването на промишленото земеделие и производството на телешко месо.

От веригата са се подготвили за Вегануари с над 200 веган продукта на достъпни цени във всичките им 63 магазина.

Освен че веган храненето е чудесна възможност да се храним с повече и по-разнообразни зеленчуци, може да се превърне в истинска глезотия за феновете на вкусното и разнообразно хранене - веган наденички, веган бургери, веган пастети и веган колбаси не са виц, а перфектно разработени рецепти, които зареждат сетивата ни и лъжат мозъка ни успешно.

Собствената марка на Кауфланд K-take it veggie предлага гореизброените алтернативи на месните продукти, и то в красива опаковка, а тофу сиренето им е нещо, заради което си струва да отидеш до супермаркета дори да трябва да хванеш градски транспорт.

Kaufland Veganary

Това разнообразие от продукти е и много добра възможност да не се лишавате от социализация с хора през вегануари, напротив - можете да приготвите изцяло веганска вечеря вкъщи от Кауфланд.

Тофу на тиган, хапки с веган пастети, фалафели, приготвени със специалната смес, веган бургер, веган кокосов сладолед - ще впечатлят гостите ви и току-виж са се замислили дали да не се включат във вегануари, макар и за оставащата част от месеца.

Кауфланд подкрепят участниците във Вегануари с намаления, които избавят някои хора от оправданието, че веганството е скъпо.

Тези последни редове връщат към началото на текста и началото на всичко - грижата ни за тялото и планетата. Независимо колко сериозно гледаме на себе си и на промяната в навиците си, е важно да осъзнаем, че начинът ни на живот и ежедневните ни решения, включително и за храната, се отразяват пряко на природата.

Така че старото правило, че когато помагаме на себе си, помагаме и на планетата, важи с пълна сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024