Велико народно въстание 22.09: Хиляди хора протестираха за оставка на управляващите

Един човек е арестуван за носене на забранени предмети, а полицай е бил ранен на снощния протест под надслов „Велико народно въстание“. Това обявиха от СДВР, а директорът Георги Хаджиев каза, че събирането на недоволните граждани пред Народното събрание е било „нерегламентирано“.

Демонстрацията протичаше мирно до момента, в който голяма част от хората тръгнаха на шествие към „Орлов мост“. Кръстовищата там и пред Ректората бяха затворени, а протестиращите спряха пред старата сграда на Народното събрание. Малко преди полунощ се стигна до сблъсъци между гражданите и полицията. Демонстрантите опитаха да избутат стоящите пред тях служители на реда, а те образуваха плътен кордон и не ги допуснаха. Около полунощ протестиращите се разотидоха.

По-рано протестиращите не бяха допуснати от полицията до Паметника на незнайния воин, което предизвика леки сблъсъци с органите на реда.

Протестното шествие стигна до Орлов мост, като блокира кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше освиркана по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България. Виковете "Оставка" продължиха до края на цялата ѝ реч.


В деня на независимостта – 22 септември, българските граждани излязоха на трети протест под надслов „Велико народно въстание“.

В Триъгълника на властта те опънаха голям плакат с надпис „Оставка, мутро“ и за 76-и пореден ден надигнаха гласа си срещу управлението на кабинета на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Към 17:00 ч., когато бе началният час на протеста, бул. „Цар Освободител“ вече бе затворен, а полицейското присъствие беше засилено, като имаше повече полицаи, отколкото недоволни граждани. Скоро обаче участниците започнаха да се събират на площад „Независимост“. Сред тях се забелязаха групи от Русе, Бургас, Перник, Ямбол, Шумен, Кресна и други градове.

Час и половина по-късно в Триъгълника на властта имаше вече няколко хиляди души. Организаторите призоваха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2 септември. Обстановката остава спокойна.

За това спомагат стюарди с жълти жилетки, които са членове на „Млада България“ – младежката организация на „Демократична България“. Те помагат за спазването на реда на днешния протест, предаде „Дневник“.

„Отровното трио“ отново призова за масово участие в днешната акция, „защото на всички им е писнало от Борисов, от кражбите, от лъжите, от липсата на върховенство на закона“ - по думите на адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от БНР.

Пред събралите се хора говори евродепутътат от германската партия на зелените Даниел Фройнд, който е и зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европарламента."Вие се борите за справедливост и против корупцията. Гласовете ви се чуват в Европа“, каза той, цитиран от „Сега“. „В последните дни говорих с мнозина от вас, с политици, хора от неправителствени организации, с много млади хора които искрено искат да се преборят с корупцията. И ми направи впечатление, че тук има много млади хора, които са се върнали и са на улицата и искат да поемат съдбата си в своите ръце, не да мълчат, когато ги управлява един корумпиран елит“.

„Като депутат една от задачите ми е да видя, че европейските пари се харчат правилно. Системната корупция не е проблем само в България. Политици се тъпчат с европейски пари и това е болест, която се разпространява. Трябва спешно да се преборим с тази болест", добави 35-годишният политик.

На протеста се забелязаха искания за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Един от демонстрантите бе издигнал плакат, на който се виждаше знамето на ЕС и САЩ, а надписът гласеше: „Подпорните стени на една диктатура“. Протестиращите за пореден път призоваха Европа да чуе гласа им.

„Велико народно въстание 3“ започна с полудневна блокада на "Дунав мост" при Русе. А служители на СДВР са претърсвали палатките на майките от "Системата ни убива", разположени пред сградата на Партийния дом. Според bTV са иззети физиологичен разтвор, водни боички, бутилка с масло за генератор и ножица. От лагера са обяснили наличието на физиологичния разтвор с евентуална нужда от промиване на рани, ако се стигне до сблъсъци между протестиращи и полицаи.

Полицията претърси и градинките, попадащи в района на традиционните антиправителствени протестни шествия. Източници от МВР съобщиха пред БНР, че не е открито нищо притеснително.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024