Снимка: © Getty Images

Нов конфликт заради Brexit и противоепидемичните ограничения назрява между Великобритания и Европейската комисия.

Причината този път е свързана с новата практика на британските власти да задържат граждани на ЕС, които са пристигнали в страната с намерение да започнат работа без наличие на виза.

Хората са принуждавани да се върнат незабавно в държавата, от която са пристигнали, а ако нямат такава възможност, са откарвани в имиграционни центрове за временно настаняване.

Българският посланик в Лондон Марин Райков потвърждава пред "24 часа", че сред депортираните граждани на ЕС има и българи. Според "Политико" - най-малко 30 души от Германия, Гърция, Италия, Испания и Румъния са задържани по летищата на Великобритания и са отведени в центрове за имигранти.

Някои от хората са обявени за нарушители, след като са информирали граничните полицаи, че идват на интервю за работа - право, което им се полага дори да не разполагат с работна виза. Въпреки това британските власти ги принуждават да напуснат страната с аргумента, че интервюто не е основателна причина за допускане на британска територия в условията на стриктните противоепидемични мерки.

Осем евродепутати от Румъния посочват, че продължителността на задържането на гражданите и условията, в които са принудени да изчакат депортирането, са "очевидно непропорцинални" на нарушенията и са сериозно препятствие пред ползотворните отношения с Великобритания.

"Задържането на млади граждани на ЕС, които не представляват риск, пристигат във Великобритания за сезонна работа и не са напълно запознати с новите условия за допускане до страната, не отговаря на духа на добро сътрудничество, който всички бихме очаквали", пишат те в писмо до ръководството на ЕК.

Проблемът с отношението на британските служби към граждани на ЕС ще бъде поставен на следващата среща на представителите на Лондон и Брюксел, които отговарят за преходния период на оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това става ясно от съобщение на бившия румънски премиер Дачиан Чолош, който е обсъдил казуса със зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович.

Посланикът на България Марин Райков казва пред "24 часа", че не всички от задържаните граждани получават възможност да се свържат с дипломатическата служба, за да им бъде оказана помощ.

"Ние очакваме незабавно да бъдем уведомени, когато български гражданин е задържан, за да може да получи необходимата помощ и съвет от консулската ни служба, да се информират своевременно роднините му в България, но това не се случва", казва той.

Райков съветва българските граждани да избягват пътувания до Великобритания, ако нямат статут за уседналост или работна виза дори след частичното облекчаване на условията за международни пътувания до Острова, защото ограниченията за Covid-19 се променят "много динамично".

Полетите от и до Великобритания са намалени заради пандемията, поради което определените за депортиране граждани са принуждавани да чакат с дни в имиграционните центрове, докато уредят обратния си полет.


Българите ще плащат повече от други европейци за британски визиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

Законите трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, смята Петков.