Снимка: © Getty Images

Администрацията на ЕС е преприела "дипломатическа офанзива" срещу Великобритания заради опасения от дискриминационно отношение спрямо гражданите на 5 източноевропейски държави при кандидатстването им за работни визи. България е една от засегнатите страни.

Великобритания вече няма ангажименти към принципите на ЕС за свободно движение на хора - включително желаещи да потърсят работа в страната. В бъдеще гражданите от Европейската икономическа зона ще трябва да кадидатстват за работна виза.

Гражданите на 21 държави от ЕС и още четири нечленуващи в съюза страни от общото икономическо пространство имат право на отстъпка в размер на 55 паунда от таксите при кандидатстване за някои работни визи, включително тези, които са предназначени за предприемачи, здравни служители, учени, работници в сферата на благотворителността, работници със средна квалификация или сезонни работници.

Българите са "вечните градинари" на Европа

Работодателите също спестяват пари, ако наемат служители от тези страни, защото не се налага да плащат 199 паунда, изисквани за сертификат за спонсорство на съответния имигрант.

Ирландските граждани не подлежат на визовия режим заради отделно споразумение за обща зона на пътувания с Обединеното кралство.

България, Румъния, Естония, Литва и Словения обаче нямат право на отстъпки от таксите при кандидатстване. Някои от страните вече са повдигнали въпроса пред ЕК и са поискали дипломатическо съдействие.

"Различното третиране трябва да бъде внимателно проверено. Проблемът не е за допълнителните 55 паунда, които хората от петте държави ще трябва да плащат в повече за разлика от другите граждани на ЕС. Проблемът очевидно засяга неравностойното отношение", казва дипломат пред Politico.

Аргументът на британското правителство за двустепенния режим се базира на текст от Европейската социална харта, който дава право на подписалите държави да облекчават съществуващите формалности и да намаляват или премахват таксите и други плащания на чуждестранни работници или техните работодатели.

Това условие в хартата не е подписано с обвързваща сила от страни като Хърватска, Чехия, Финландия, Латвия, Унгария и др., но въпреки това Великобритания ги вкарва в облекчения си режим.

"Визовите, имиграционните и паспортните такси са на ниво, което осигурява ресурсите, необходими за работата на системата за контрол на границите, имиграцията и гражданството. В интерес на британските граждани, редно е онези, които пряко се възползват от имиграционната ни система, да допринасят към нейното финансиране", казва говорител на британското вътрешно министерство по този случай.

Еманюел Макрон към Великобритания: Няма такова понятие като "полу-приятели"

Не е ясно дали Брюксел ще успее да намери законова аргументация, с която да накара Лондон да третира всички граждани на ЕС по еднакъв начин по отношение на таксите за дългосрочни визи, защото те не са включени в споразумението за Brexit.

"След две години, според това кой какво е договорил, хората от различни държави ще имат различен достъп до различни програми - на различна цена", казва дипломат пред изданието.

Източникът на Politico предупреждава, че въпросът за визовите такси е само "един от множеството проблеми, които тлеят под повърхността, но рано или късно ще излязат наяве".

"Ще бъде интересно да видим дали ще има общоевропейска координация по този казус. Базовият въпрос е: равни ли сме помежду си или внезапно вече не сме? Ще изпълним ли принципа на европейската солидарност? Ще работим ли заедно? ЕС няма компетентност по тази тема, затова връща топката обратно в полето на държавите членки", казва дипломатът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин