Снимка: © Getty Images

Администрацията на ЕС е преприела "дипломатическа офанзива" срещу Великобритания заради опасения от дискриминационно отношение спрямо гражданите на 5 източноевропейски държави при кандидатстването им за работни визи. България е една от засегнатите страни. 

Великобритания вече няма ангажименти към принципите на ЕС за свободно движение на хора - включително желаещи да потърсят работа в страната. В бъдеще гражданите от Европейската икономическа зона ще трябва да кадидатстват за работна виза. 

Гражданите на 21 държави от ЕС и още четири нечленуващи в съюза страни от общото икономическо пространство имат право на отстъпка в размер на 55 паунда от таксите при кандидатстване за някои работни визи, включително тези, които са предназначени за предприемачи, здравни служители, учени, работници в сферата на благотворителността, работници със средна квалификация или сезонни работници. 

Българите са "вечните градинари" на Европа

Работодателите също спестяват пари, ако наемат служители от тези страни, защото не се налага да плащат 199 паунда, изисквани за сертификат за спонсорство на съответния имигрант. 

Ирландските граждани не подлежат на визовия режим заради отделно споразумение за обща зона на пътувания с Обединеното кралство. 

България, Румъния, Естония, Литва и Словения обаче нямат право на отстъпки от таксите при кандидатстване. Някои от страните вече са повдигнали въпроса пред ЕК и са поискали дипломатическо съдействие. 

"Различното третиране трябва да бъде внимателно проверено. Проблемът не е за допълнителните 55 паунда, които хората от петте държави ще трябва да плащат в повече за разлика от другите граждани на ЕС. Проблемът очевидно засяга неравностойното отношение", казва дипломат пред Politico. 

Аргументът на британското правителство за двустепенния режим се базира на текст от Европейската социална харта, който дава право на подписалите държави да облекчават съществуващите формалности и да намаляват или премахват таксите и други плащания на чуждестранни работници или техните работодатели. 

Това условие в хартата не е подписано с обвързваща сила от страни като Хърватска, Чехия, Финландия, Латвия, Унгария и др., но въпреки това Великобритания ги вкарва в облекчения си режим. 

"Визовите, имиграционните и паспортните такси са на ниво, което осигурява ресурсите, необходими за работата на системата за контрол на границите, имиграцията и гражданството. В интерес на британските граждани, редно е онези, които пряко се възползват от имиграционната ни система, да допринасят към нейното финансиране", казва говорител на британското вътрешно министерство по този случай.

Еманюел Макрон към Великобритания: Няма такова понятие като "полу-приятели"  

Не е ясно дали Брюксел ще успее да намери законова аргументация, с която да накара Лондон да третира всички граждани на ЕС по еднакъв начин по отношение на таксите за дългосрочни визи, защото те не са включени в споразумението за Brexit. 

"След две години, според това кой какво е договорил, хората от различни държави ще имат различен достъп до различни програми - на различна цена", казва дипломат пред изданието. 

Източникът на Politico предупреждава, че въпросът за визовите такси е само "един от множеството проблеми, които тлеят под повърхността, но рано или късно ще излязат наяве". 

"Ще бъде интересно да видим дали ще има общоевропейска координация по този казус. Базовият въпрос е: равни ли сме помежду си или внезапно вече не сме? Ще изпълним ли принципа на европейската солидарност? Ще работим ли заедно? ЕС няма компетентност по тази тема, затова връща топката обратно в полето на държавите членки", казва дипломатът. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Центърът по заразни болести: "Омикрон" се разпространява по-бързо, но няма данни да протича по-тежко

Проф. Ива Христова: Да се ваксинираме и да си поставим бустерна доза, защото опасността е от пета вълна

Samsung Galaxy Z Flip3 - има вещи, които носят настроение

И други телефони се сгъват, но нито един с елегантност на балерина, с каквато го прави Galaxy Z Flip3

София се готви да забрани безконтролните фойерверки и пиратки

Новогодишните бомбички ще могат да се ползват до 2 ч. след полунощ

Сър Франк Уилямс: От склада за килими, през тежкия инцидент, до върха във Формула 1

Един от най-успешните отборни директори почина на 79-годишна възраст

"Let It Be" като за последно: Питър Джаксън разбива митовете около раздялата на "Бийтълс"

Носителят на "Оскар" разказва историята на "Бийтълс" от последните им месеци заедно

Япония се затваря за чужденци заради новия Covid-вариант "Омикрон"

Израел вече наложи граничен контрол за чужденци в рамките на 2 седмици

Спецпрокуратурата ще проверява Кирил Петков до 15 декември

КПКОНПИ е изпратила исканите декларации на 29 ноември

Как родителите могат да намалят доходите си с 4500 лв. за дете преди облагане с данъци

Има два варианта - с декларация пред работодател или с годишната данъчна декларация пред НАП