Българите ще плащат повече от други европейци за британски визи Снимка: © Getty Images

Администрацията на ЕС е преприела "дипломатическа офанзива" срещу Великобритания заради опасения от дискриминационно отношение спрямо гражданите на 5 източноевропейски държави при кандидатстването им за работни визи. България е една от засегнатите страни.

Великобритания вече няма ангажименти към принципите на ЕС за свободно движение на хора - включително желаещи да потърсят работа в страната. В бъдеще гражданите от Европейската икономическа зона ще трябва да кадидатстват за работна виза.

Гражданите на 21 държави от ЕС и още четири нечленуващи в съюза страни от общото икономическо пространство имат право на отстъпка в размер на 55 паунда от таксите при кандидатстване за някои работни визи, включително тези, които са предназначени за предприемачи, здравни служители, учени, работници в сферата на благотворителността, работници със средна квалификация или сезонни работници.

Българите са "вечните градинари" на Европа

Работодателите също спестяват пари, ако наемат служители от тези страни, защото не се налага да плащат 199 паунда, изисквани за сертификат за спонсорство на съответния имигрант.

Ирландските граждани не подлежат на визовия режим заради отделно споразумение за обща зона на пътувания с Обединеното кралство.

България, Румъния, Естония, Литва и Словения обаче нямат право на отстъпки от таксите при кандидатстване. Някои от страните вече са повдигнали въпроса пред ЕК и са поискали дипломатическо съдействие.

"Различното третиране трябва да бъде внимателно проверено. Проблемът не е за допълнителните 55 паунда, които хората от петте държави ще трябва да плащат в повече за разлика от другите граждани на ЕС. Проблемът очевидно засяга неравностойното отношение", казва дипломат пред Politico.

Аргументът на британското правителство за двустепенния режим се базира на текст от Европейската социална харта, който дава право на подписалите държави да облекчават съществуващите формалности и да намаляват или премахват таксите и други плащания на чуждестранни работници или техните работодатели.

Това условие в хартата не е подписано с обвързваща сила от страни като Хърватска, Чехия, Финландия, Латвия, Унгария и др., но въпреки това Великобритания ги вкарва в облекчения си режим.

"Визовите, имиграционните и паспортните такси са на ниво, което осигурява ресурсите, необходими за работата на системата за контрол на границите, имиграцията и гражданството. В интерес на британските граждани, редно е онези, които пряко се възползват от имиграционната ни система, да допринасят към нейното финансиране", казва говорител на британското вътрешно министерство по този случай.

Еманюел Макрон към Великобритания: Няма такова понятие като "полу-приятели"

Не е ясно дали Брюксел ще успее да намери законова аргументация, с която да накара Лондон да третира всички граждани на ЕС по еднакъв начин по отношение на таксите за дългосрочни визи, защото те не са включени в споразумението за Brexit.

"След две години, според това кой какво е договорил, хората от различни държави ще имат различен достъп до различни програми - на различна цена", казва дипломат пред изданието.

Източникът на Politico предупреждава, че въпросът за визовите такси е само "един от множеството проблеми, които тлеят под повърхността, но рано или късно ще излязат наяве".

"Ще бъде интересно да видим дали ще има общоевропейска координация по този казус. Базовият въпрос е: равни ли сме помежду си или внезапно вече не сме? Ще изпълним ли принципа на европейската солидарност? Ще работим ли заедно? ЕС няма компетентност по тази тема, затова връща топката обратно в полето на държавите членки", казва дипломатът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024