Снимка: © Getty Images

Правителството на Великобритания ще изтегли спорните членове от проектозакона, който нарушава споразумението за излизане от ЕС, след като се договори с Брюксел за прилагане на Договора за оттегляне, съобщиха британските медии. Това е отделно споразумение от продължаващите търговски преговори за Brexit, но е важна стъпка към сделката, която се очаква до 31 декември.

Вицепремиерът на Обединеното кралство Макъл Гоув съобщи, че с ЕС е постигнато принципно споразумение по всички проблемни въпроси, включително и за Протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Сега Великобритания ще оттегли клаузи 44, 45 и 47 от законопроекта за вътрешния пазар и няма да въвежда подобни разпоредби в предстоящия законопроект за данъчно облагане, съобщи правителството. Тези клаузи биха нарушили международното право и бяха предмет на спор с Брюксел.

Сделката гарантира, че от 1 януари Споразумението за оттегляне между Великобритания и ЕС влиза напълно в сила, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Това означава, че правилата, по които ще се управлява търговията между Северна Ирландия и Великобритания, ще се прилагат от следващата година в съответствие с компромисния план. Северна Ирландия остава в единния пазар на ЕС.

"Пълните подробности за договореното ще бъдат факт през следващите няколко дни. Заедно с Майкъл Гоув дадохме положителен тласък в търговските Brexit преговори, като премахнахме едно голямо препятствие по пътя ни", каза Шефчович.

"Добър напредък! Най-накрая ще даде известна сигурност относно прилагането на Brexit-протокола за Северна Ирландия. Договорено е практическо сътрудничество и гъвкавост, за да стане възможно най-управляемо за хората и за бизнеса", написа в Twitter ирландският външен министър Саймън Ковъни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента