Великобритания и Канада въведоха санкции срещу Лукашенко

Великобритания и Канада наложиха санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко и още седем високопоставени лица от страната. Новината съобщи на сайта си британското външно министерство, цитирано от опозиционната белоруска медия Tut.by.

Санкциите включват забрана за пътуване в тези страни и замразяване на активи. Освен за управляващия от 1994 президент, те важат за най-големия му син Виктор, за члена на президентската администрация Игор Сергеенко, за вътрешния министър Юри Караев, за шефа на силите на реда OMON Дмитри Балаба и за няколко депутати.

Санкциите са изпратили "ясно послание към насилствения и измамен режим на Лукашенко“, твърди външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб. „Ние не приемаме резултатите от тези фалшифицирани избори”, каза още той.

"Ще държим под отговорност виновниците за престъплението срещу белоруския народ и ще отстояваме нашите ценности на демокрацията и правата на човека," добави Рааб.

Вече няколко страни наложиха санкции на Лукашенко – сред тях са Полша и Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония. ЕС още се бави, защото Кипър блокира процеса – страната иска на Турция да бъдат наложени същите ограничения заради добивите на природен газ от страна на Анкара в Източното Средиземноморие. Въпреки всичко блокът обяви, че иска да въведе санкции.

Лукашенко спечели президентските избори на 9 август с над 80% подкрепа. Опозицията и гражданите обявиха резултатите за фалшифицирани и до днес те излизат на масовите протести по улиците и площадите с искане на нови избори и оставка на лидера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024