Великобритания наложи карантина на влизащите от Франция, маските в Брюксел са задължителни Снимка: © Getty Images

Гражданите на Франция и Нидерландия ще трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина след влизането си във Великобритания. Това обявиха управляващите в Обединеното кралство, като мярката влиза в сила в събота.

Ограничението важи още за граждани на Монако, Малта, островите Търкс и Кайкос и Аруба. Според транспортния министър Грант Шапс, цитиран от BBC, тази мярка е наложителна, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Франция предупреди Великобритания с въвеждане на „реципрочни мерки“. Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бюне публикува в Twitter, че властите „съжаляват“ за взетото от Острова решение.

То обаче е продиктувано от нарастващия брой нови случаи на заразата във Франция. Положителните проби са общо 209 365.

Британските авиолинии нарекоха мярката „разрушителен удар по туристическата индустрия, която вече трябва да се справя с най-лошата криза в историята си“.

Междувременно маските станаха задължителни навсякъде в Брюксел от сряда – дори и по улиците. Гражданите недоумяват защо трябва да ги носят, ако улиците са „празни“, предаде AFP.

Председателят на регионалното правителство Руди Верворт предупреди още на 6 август, че предпазните средства ще са задължителни при прекрачен праг от 50 нови случая на 100 хиляди души на дневна база. Това се случи в сряда.

От седмица насам се съобщава за над 600 нови случая дневно в цяла Белгия. През последното денонощие там бяха отчетени 544 положителни проби и 16 жертви на Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024