Снимка: © Getty Images

Екстрадицията на основателя на "УикиЛийкс" Джулиан Асандж в САЩ беше одобрена от министъра на вътрешните работи на Великобритания, съобщи BBC. Той е издирван в Съединените щати заради документи, изтекли през 2010 и 2011 г.

Заповедта за екстрадация на министъра на вътрешните работи Прити Пател следва решение на британския съд през април, което постанови, че Асандж може да бъде изпратен в САЩ.

Министерството на вътрешните работи каза в изявление, че „съдилищата на Великобритания не са установили, че екстрадирането на Асанж би било потискащо, несправедливо или злоупотреба с процеса“.

„Нито са установили, че екстрадицията би била несъвместима с неговите човешки права, включително правото му на справедлив съдебен процес и на свобода на изразяване, и че докато е в САЩ той ще бъде третиран по подходящ начин, включително по отношение на здравето му", се казва още в изялвението.

Решението е важен момент в дългогодишната битка на Асандж да избегне съдебен процес в Щатите. Той щe има 14 дни да обжалва решението. Британски съдия одобри екстрадицията през април, оставяйки окончателното решение на правителството.

САЩ поискаха британските власти да екстрадират Асандж, за да може той да бъде съден по 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в злоупотреба с компютри заради публикуването на огромен набор от класифицирани документи в "УикиЛийкс" преди повече от десетилетие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море