Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca Снимка: © Getty Images

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфорд и AstraZeneca получи одобрение от регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти на Великобритания.

Това е вторият препарат, който ще може да се въведе в употреба в страната след ваксината на Pfizer / BioNTech. Разработката AZD1222 е направена от екип от учени на Оксфордския университет и британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca.

Резултатите от клиничните изследвания показват, че тя има до 90% ефикасност при предотвратяване на Covid-19, като почти достига нивото, показано от разработките на Pfizer и Moderna.

Предимството на AZD1222 е, че може да се съхранява на по-високи температури от другите препарати, така че личните лекари или социалните домове ще имат по-лесен достъп до ваксината. Тя е и най-евтината от досегашните препарати, като според Sky News цената й е под 3 паунда на доза. Ваксината е създадена на базата на модифициран аденовирус, който не може да причини заболяване в човешкия организъм, но носи допълнителен ген на коронавируса, за да подготви имунната система за защитна реакция.

Регулаторът е приел, че клиничните изследвания на AstraZeneca са покрили стриктните стандарти за безопасност, качество и ефикасност.

От 4 януари ваксината на AstraZeneca ще може да се прилага сред групите, подлежащи на имунизация, което ще помогне за ускоряване на здравната кампания.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок посочва, че е силно уверен в това, че системата ще осигури ваксинирането на достатъчно хора сред уязвимите групи до пролетта, за да може страната да излезе от пандемичната криза.

Приоритетът на здравните власти е да обхване колкото може повече пациенти, като поставянето на втората доза от ваксината може да се забави до 12 седмици след първата инжекция. Втората доза завършва имунизационния курс и е важна за дългосрочната защита.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024