Снимка: © Getty Images

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфорд и AstraZeneca получи одобрение от регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти на Великобритания. 

Това е вторият препарат, който ще може да се въведе в употреба в страната след ваксината на Pfizer / BioNTech. Разработката AZD1222 е направена от екип от учени на Оксфордския университет и британско-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca. 

Резултатите от клиничните изследвания показват, че тя има до 90% ефикасност при предотвратяване на Covid-19, като почти достига нивото, показано от разработките на Pfizer и Moderna. 

Предимството на AZD1222 е, че може да се съхранява на по-високи температури от другите препарати, така че личните лекари или социалните домове ще имат по-лесен достъп до ваксината. Тя е и най-евтината от досегашните препарати, като според Sky News цената й е под 3 паунда на доза. Ваксината е създадена на базата на модифициран аденовирус, който не може да причини заболяване в човешкия организъм, но носи допълнителен ген на коронавируса, за да подготви имунната система за защитна реакция. 

Регулаторът е приел, че клиничните изследвания на AstraZeneca са покрили стриктните стандарти за безопасност, качество и ефикасност. 

От 4 януари ваксината на AstraZeneca ще може да се прилага сред групите, подлежащи на имунизация, което ще помогне за ускоряване на здравната кампания. 

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок посочва, че е силно уверен в това, че системата ще осигури ваксинирането на достатъчно хора сред уязвимите групи до пролетта, за да може страната да излезе от пандемичната криза. 

Приоритетът на здравните власти е да обхване колкото може повече пациенти, като поставянето на втората доза от ваксината може да се забави до 12 седмици след първата инжекция. Втората доза завършва имунизационния курс и е важна за дългосрочната защита. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство