Снимка: © getty images

Великобритания отбеляза най-големия брой имигранти, дошли в страната от държави извън Европейския съюз откакто започва да следи тази статистика през 1975. 379 хиляди души са пристигнали на Острова през годината до сепрември 2019, което е с 9 хиляди повече от 2004 г., съобщава Офиса за национална статистика. 

Преобладаващата част от имигрантите са китайци, а втори по количество са тези от Индия. За пръв път от 2012 г. насам броят на студентите надвишава този на имигрантите, които пристигат във Великобритания, за да работят - 228 хиляди срещу 213 хиляди.

Само китайските студенти наброяват 120 000 души, като директорът на обсерваторията по миграциите в Oxford University Маделин Съмптън сподели, че това се дължи на глобална тенденция азиатската страна да изпраща все повече учащи зад граница. Тя отбеляза, че приръстът с 20% във Великобритания е факт, въпреки че Австралия и Канада привличат повече китайски студенти.

Рекорден е и "нетният" брой на мигрантите от страни извън Европейският съюз - разликата между пристигащите и заминаващите от Острова е 250 хиляди, което е значително повече от предишният най-висок резултат от 224 хиляди през 2018 г..

Това се случва на фона на Brexit реформите, които все пак оказват негативно влияние на миграцията от Европейския съюз към Великобритания. След като преди три години европейските мигранти бяха нетно 200 000, сега те са само 64 хиляди. 

Все пак министърът по въпросите за имиграцията Кевин Фостър вярва, че тези числа ще спадат през следващите години. Тези негови очаквания се дължат предимно на новата точкова система, която британците въведоха.

За да кандидатстват имигранти за работа в Обединеното кралство, те трябва съберат поне 70 точки по тази система. В нея се взимат предвид наличието на оферта за работа (20 точки), нивото на владеене на английски език (10), сумата, която ще се получава като заплата (от 0 до 20 точки), характерът на работата (20, ако има недостиг на кадри в сферата) и допълнителните научни степени, които кандидатът притежава в съответствие с нея (10 или 20 точки). 

Чрез тази система правителството се надява да намали притока на имигранти, като същевременно продължава да приема високопрофилна работна ръка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет