Снимка: © getty images

Великобритания отбеляза най-големия брой имигранти, дошли в страната от държави извън Европейския съюз откакто започва да следи тази статистика през 1975. 379 хиляди души са пристигнали на Острова през годината до сепрември 2019, което е с 9 хиляди повече от 2004 г., съобщава Офиса за национална статистика. 

Преобладаващата част от имигрантите са китайци, а втори по количество са тези от Индия. За пръв път от 2012 г. насам броят на студентите надвишава този на имигрантите, които пристигат във Великобритания, за да работят - 228 хиляди срещу 213 хиляди.

Само китайските студенти наброяват 120 000 души, като директорът на обсерваторията по миграциите в Oxford University Маделин Съмптън сподели, че това се дължи на глобална тенденция азиатската страна да изпраща все повече учащи зад граница. Тя отбеляза, че приръстът с 20% във Великобритания е факт, въпреки че Австралия и Канада привличат повече китайски студенти.

Рекорден е и "нетният" брой на мигрантите от страни извън Европейският съюз - разликата между пристигащите и заминаващите от Острова е 250 хиляди, което е значително повече от предишният най-висок резултат от 224 хиляди през 2018 г..

Това се случва на фона на Brexit реформите, които все пак оказват негативно влияние на миграцията от Европейския съюз към Великобритания. След като преди три години европейските мигранти бяха нетно 200 000, сега те са само 64 хиляди. 

Все пак министърът по въпросите за имиграцията Кевин Фостър вярва, че тези числа ще спадат през следващите години. Тези негови очаквания се дължат предимно на новата точкова система, която британците въведоха.

За да кандидатстват имигранти за работа в Обединеното кралство, те трябва съберат поне 70 точки по тази система. В нея се взимат предвид наличието на оферта за работа (20 точки), нивото на владеене на английски език (10), сумата, която ще се получава като заплата (от 0 до 20 точки), характерът на работата (20, ако има недостиг на кадри в сферата) и допълнителните научни степени, които кандидатът притежава в съответствие с нея (10 или 20 точки). 

Чрез тази система правителството се надява да намали притока на имигранти, като същевременно продължава да приема високопрофилна работна ръка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация

Шеф Иван Александров: Главният сладкар на звездите в Уимбълдън

Братът на актьора Владо Карамазов в магията на най-стария и величествен тенис турнир