Великобритания отпусна още 1.36 милиарда евро военна помощ за Украйна

Великобритания отпуска нови 1.36 милиарда евро във военна помощ за Украйна, с което Лондон почти удвоява подкрепата си към Киев.

Това е най-големият военен разход на страната от края на кампаниите в Ирак и Афганистан, а новината идва в навечерието на среща между лидерите на Г7. На нея те ще обсъждат именно каква допълнителна помощ може да бъде оказана на отбраняващата се държава. Очаква се да проведат и видеоразговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Британският министър-председател Борис Джонсън, който посети украинската столица лично през април, ще се срещне с водещите оръжейни производители в Обединеното кралство, за да поиска повишаване на продукцията, съобщава The Guardian.

Борис Джонсън изненадващо посети Киев

Новият пакет в подкрепа на Украйна ще бъде финансиран от правителствения фонд за непредвидени разходи и ще включва 300 милиона паунда във военно оборудване, което вече е одобрено от Джонсън. То съдържа радарни системи, устройства за нощно виждане и заглушаване на GPS сигнали.

"Бруталната атака на Путин причинява не само неописуемо опустошение в Украйна, но и заплашва мира и сигурността на цяла Европа," каза британският премиер. "Ние бяхме първата страна, която повдигна въпроса за мащаба на заплахата и изпрати оръжия в помощ на украинската отбрана. Ще продължаваме да го правим и да работим със съюзниците си, за да осигурим възможност на Украйна да отблъсне руската инвазия и да оцелее като свободна и демократична държава."

Германското министертство на развитието отпуска допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктурата и сградите в Украйна, обяви министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг".

"Другите министерства дават много повече и ние също ще правим повече. Където бомбите спрат да падат, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново", добавя тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024