Великобритания отпусна още 1.36 милиарда евро военна помощ за Украйна

Великобритания отпуска нови 1.36 милиарда евро във военна помощ за Украйна, с което Лондон почти удвоява подкрепата си към Киев.

Това е най-големият военен разход на страната от края на кампаниите в Ирак и Афганистан, а новината идва в навечерието на среща между лидерите на Г7. На нея те ще обсъждат именно каква допълнителна помощ може да бъде оказана на отбраняващата се държава. Очаква се да проведат и видеоразговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Британският министър-председател Борис Джонсън, който посети украинската столица лично през април, ще се срещне с водещите оръжейни производители в Обединеното кралство, за да поиска повишаване на продукцията, съобщава The Guardian.

Борис Джонсън изненадващо посети Киев

Новият пакет в подкрепа на Украйна ще бъде финансиран от правителствения фонд за непредвидени разходи и ще включва 300 милиона паунда във военно оборудване, което вече е одобрено от Джонсън. То съдържа радарни системи, устройства за нощно виждане и заглушаване на GPS сигнали.

"Бруталната атака на Путин причинява не само неописуемо опустошение в Украйна, но и заплашва мира и сигурността на цяла Европа," каза британският премиер. "Ние бяхме първата страна, която повдигна въпроса за мащаба на заплахата и изпрати оръжия в помощ на украинската отбрана. Ще продължаваме да го правим и да работим със съюзниците си, за да осигурим възможност на Украйна да отблъсне руската инвазия и да оцелее като свободна и демократична държава."

Германското министертство на развитието отпуска допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктурата и сградите в Украйна, обяви министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг".

"Другите министерства дават много повече и ние също ще правим повече. Където бомбите спрат да падат, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново", добавя тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024