Великобритания отпусна още 1.36 милиарда евро военна помощ за Украйна

Великобритания отпуска нови 1.36 милиарда евро във военна помощ за Украйна, с което Лондон почти удвоява подкрепата си към Киев.

Това е най-големият военен разход на страната от края на кампаниите в Ирак и Афганистан, а новината идва в навечерието на среща между лидерите на Г7. На нея те ще обсъждат именно каква допълнителна помощ може да бъде оказана на отбраняващата се държава. Очаква се да проведат и видеоразговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Британският министър-председател Борис Джонсън, който посети украинската столица лично през април, ще се срещне с водещите оръжейни производители в Обединеното кралство, за да поиска повишаване на продукцията, съобщава The Guardian.

Борис Джонсън изненадващо посети Киев

Новият пакет в подкрепа на Украйна ще бъде финансиран от правителствения фонд за непредвидени разходи и ще включва 300 милиона паунда във военно оборудване, което вече е одобрено от Джонсън. То съдържа радарни системи, устройства за нощно виждане и заглушаване на GPS сигнали.

"Бруталната атака на Путин причинява не само неописуемо опустошение в Украйна, но и заплашва мира и сигурността на цяла Европа," каза британският премиер. "Ние бяхме първата страна, която повдигна въпроса за мащаба на заплахата и изпрати оръжия в помощ на украинската отбрана. Ще продължаваме да го правим и да работим със съюзниците си, за да осигурим възможност на Украйна да отблъсне руската инвазия и да оцелее като свободна и демократична държава."

Германското министертство на развитието отпуска допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктурата и сградите в Украйна, обяви министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг".

"Другите министерства дават много повече и ние също ще правим повече. Където бомбите спрат да падат, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново", добавя тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024