Снимка: © Getty Images

Правителството на Великобритания публикува планове да премахне части от споразумението след Брекзит, договорено с ЕС през 2019 г.

Властите искат да променят Протокола за Северна Ирландия, за да улеснят движението на някои стоки от Великобритания към страната, съобщава BBC. Европейският съюз обаче се противопоставя на този ход, заявявайки, че връщането на сделката нарушава международното право.

Протоколът е част от сделката за Брекзит, която поставя Северна Ирландия в единния пазар на стоки на ЕС. Това предотвратява твърда граница с Република Ирландия, но включва проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия.

В центъра на плана на правителството за облекчаване на въздействието върху бизнеса е концепцията за зелени и червени "канали" за търговия. Това би означавало, че стоки, идващи от Великобритания в Северна Ирландия и които остават там, ще използват зелен канал, като така няма да има проверки, а документите за търговия ще са сведени до минимум. Стоките от Великобритания, само минаващи през Северна Ирландия ще използват червения канал и ще продължат да се проверяват.

Новите правила биха сложили край на прилагането на европейските данъчни правила и на ролята на Европейския съд като единствен арбитър в споровете.

Правителството казва, че "няма друг начин" за защита на основните интереси на Обединеното кралство. В своя позиция то твърди, че терминът „необходимост“ се използва в международното право, за да оправдае ситуации, при които „единственият начин една държава може да защити съществен интерес“ е чрез неприлагане или нарушаване на друго международно задължение.

В последните месеци напрежението между Брюксел и Лондон нараства, след като Великобритания обвини ЕС в бюрократизъм, който затруднява движението на стоките.

Европейската комисия от своя страна заяви, че не може да се говори за преговори, тъй като условията са договорени в споразумението за Брекзит, което е ратифицирано от двете страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо