Великобритания разкри група от руски шпиони, хаквала акаунтите на високопоставени личности Снимка: © Getty Images

Нов шпионски скандал разтърси Великобритания, след като стана ясно, че през последните осем години британски депутати, държавни служители и журналисти са били обект на кибератаки, извършвани от руски агенти.

Същата група шпиони вероятно стои и зад хакерска атака, която е повлияла на изборите през 2019 г.

В отговор правителството привика руския посланик в четвъртък, за да осъди "устойчивите" опити на Москва за намеса в политиката на Обединеното кралство от 2015 г. насам.

Министерството на външните работи вече наложи санкции на двама членове на хакерска група, наречена Star Blizzard, като единият от тях е посочен като офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното Кралство, заяви, че много от стотиците кибератаки срещу депутати и други лица са били неуспешни.

Той обаче призна за две реализирали се хакерски атаки през 2018 г. и 2019 г., за които правителството смята, че са дело на същата хакерска група - Star Blizzard.

Дохърти заяви, че свързаната с ФСБ група Star Blizzard стои зад изтичането на документи за търговските преговори между САЩ и Великобритания през 2019 г. Смята се, че те са били получени при фишинг атака срещу имейл акаунта на бившия министър на търговията Лиъм Фокс, пише "Гардиън".

Министерството на външните работи също така разясни, че Star Blizzard стои зад хакерската атака през 2018 г. срещу подкрепяния от правителството тинк-танк, наречен Institute for Statecraft.

Признанието на Дохърти накара група депутати, които водят кампания за повече прозрачност по отношение на руските хакерски атаки, да призоват за задълбочено разследване по подобие на доклада относно твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., изготвен от Робърт Мюлер, бивш директор на ФБР.

Групата, включваща депутата от Лейбъристката партия Бен Брадшоу и депутата от „Зелените“ Каролин Лукас, заяви, че правителството трябва да разкрие истината за опитите за намеса в Брекзит, други политически събития и дейността на правителството.

"Смаян съм, че след като години наред отричаха или замазваха това и се противопоставяха на нашите правни опити да ги накараме да разследват руската намеса по съдебен път, сега правителството признава, че това се случвало още отпреди референдума за Брекзит, както много от нас настояваха по онова време", каза Брадшоу.

Сред високопоставените личности, чиито имейли са били хакнати, е и този на бивш ръководител на МИ6. Много известни политици обаче решиха да запазят мълчание за това дали са били обект на посегателство.

Правителството заяви, че е идентифицирало група, наречена "Centre 18" - замесено в кибершпионаж звено, част от ФСБ. Колкото до "Star Blizzard"- това е подчинена група, насочена към "британски парламентаристи от множество партии".

Според Дохърти групата "избирателно е изнасяла и увеличавала публикуването на чувствителна информация в услуга на целите на Русия за конфронтация".

Министърът добави, че хакерите са се занимавали със задълбочени проучвания и "са се представяли за контакти, които изглеждат легитимни и създават правдоподобен подход, стремейки се да изградят връзка, преди да сторят злонамерен акт".

От изказването му става ясно още, че хакерите са се насочвали към лични акаунти.

В четвъртък двамата санкционирани руснаци бяха назовани като Руслан Перетятко, разузнавач от ФСБ и член на Star Blizzard, наричана още Callisto Group, и Андрей Коринец, член на същата група.

Ройтерс идентифицира по-рано Коринец като "35-годишен ИТ работник и културист" от Сиктивкар, град североизточно от Москва.

Пред агенцията той е потвърдил, че притежава имейл акаунти, които изследователите са свързали със Star Blizzard, но отрича да е знаел за хакерската атака.

Star Blizzard вече е била идентифицирана от Националния център за киберсигурност за провеждане на "световни spear-phishing кампании" в Обединеното кралство, САЩ и на други места в Европа, датиращи от 2015 г.

Анализаторите описват "Center 18" като груба контраразузнавателна агенция, която редовно използва бивши киберпрестъпници и е готова да използва атаките си за хакерски операции, целящи да повлият на политиката в чужбина - тактика, която редовно се нарича "активни мерки".

Руското посолство във Великобритания изпрати друг дипломат в Министерството на външните работи, а не посланика си, след като последният беше привикан.

"Поредният акт на зле режисирана драма", нарекоха от посолството обвиненията за умишлен шпионаж.

По време на пътуването си до САЩ външният министър Дейвид Камерън заяви, че опитите на Русия да се намесва в политиката на Обединеното кралство са "напълно неприемливи и целят да застрашат нашите демократични процеси".

"Въпреки многократните им усилия, те се провалиха. Със санкционирането на отговорните лица и с привикването на руския посланик днес ние разобличаваме злонамерените им опити за влияние и хвърляме светлина върху още един пример за това как Русия избира да действа на световната сцена", добави Камерън.

През 2020 г. доклад на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност установи, че британското правителство и разузнавателните служби не са извършили никаква подходяща оценка на опитите на Кремъл да се намеси в референдума за Брекзит през 2016 г.

В дълго отлагания документ се твърдеше, че министрите на практика са си затваряли очите пред твърденията за руски нарушения.

По това време правителството "не е видяло и не е потърсило доказателства за успешна намеса в демократичните процеси в Обединеното кралство", се казваше още в доклада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024