Великобритания ще има нов премиер до 5 септември Снимка: © Getty Images

Консервативната партия ще избере новия си лидер, който ще замени Борис Джонсън и като премиер на Великобритания, до 5 септември.

Номинациите за ръководната позиция ще се събират до вторник, 12 юли, а до края на седмицата ще се проведат две гласувания по кандидатурите. Онези, които привлекат поне 30 гласа от депутатите в парламентарната група на Консерваторите, ще продължат напред в изборната процедура.

Целта е да се стигне до селекция на двама кандидати, между които членовете на Консервативната партия впоследствие ще избират.

Сър Греъм Брейди, ръководител на вътрешнопартийната комисия, която отговаря за организацията на този процес, смята, че до понеделник вече ще са ясни двамата конкуренти за поста на Борис Джонсън.

Дали Джонсън ще продължи да управлява до септември или ще се оттегли по-рано, все още не е ясно.

Сред основните претенденти за властта в Уайтхол се очертават доскорошният министър на финансите Риши Сунак и министърът на външните работи Лиз Тръс, смятана за кандидат на лоялните на Борис Джонсън депутати в Консервативната партия.

До момента близо половината от общо 358 членове на парламентарната група вече са заявили кого ще подкрепят - 43 са за Сунак, 25 застават зад министъра по търговската политика Пени Мордънт, а 20 са в полза на Лиз Тръс. Други ключови кадри в партията като Майкъл Гоув поддържат депутатката Кеми Бейднок.

В списъка на потенциалните кандидати са действащият министър на финансите Надин Захауи, главният прокурор на Англия и Уелс Сюела Брейвърман, подалият оставка министър на здравеопазването Саджид Джавид и др.

Борис Джонсън беше принуден да подаде оставка под натиск на съпартийците си след поредния скандал - този път свързан с един от ръководните кадри в парламентарната група Крис Пинчър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024