Снимка: © Булевард България

Министърът на културата от служебния кабинет проф. Велислав Минеков се оказа в парадоксална позиция по скандала около ремонта на Ларгото.

На 8 юни Минеков лично обяви, че ще сезира Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши заради доклад на ОЛАФ за измами при усвояването на средствата за ремонта и реставрацията в центъра на София.

"Става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", каза Минеков при съобщаването на новината.

Точно една седмица по-късно - на 15 юни - обаче той е подписал писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което прави писмени възражения по искането за финансови корекции (т.е. връщане на част от усвоените средства от бюджета заради нарушения по изпълнението на Ларгото).

В предаването на Сашо Диков, Велислав Минеков определи ремонтът като "страшно безобразие" и "пладнешки грабеж", но аргументира писмото до МРРБ като негово задължение "да защити държавата". Писмото е адресирано до зам.-министър Валентина Върбева, ръководител на управляващия орган на ОП "Регионално развитие".

"Много е тъжно. Представи си кого защитавам също, в този случай. Представяш ли си в каква ситуация съм? Да защитавам държавата и за съжаление, на гърба ми са онези, които са го извършили. Аз трябва да пазя държавата. Това ми е задачата. Едва ли с това писмо ще има някакъв ефект, но съм направил опит... Доколко този опит ще бъде прочетен правилно, аз се съмнявам, но трябваше да го направя", каза Минеков.

На въпрос не е ли абсурдно да защитава нарушения на бивши министри, срещу които самият той е сигнализирал многократно, Минеков каза: "Надявам се, че когато имаме друга прокуратура, на тези мръсници ще им бъде намерено мястото".

В събота Министерството на културата публикува уточнение, в което се казва, че на 17 юни докладът на ОЛАФ е изпратен на Върховната касационна прокуратура с изрично настояване МК да бъде уведомено за хода на разследването и крайния акт на Прокуратурата.

"Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на ОПРР с възражения по основателността и размера на финансовата корекция. То по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България. В същото време, ако не възразим, министър Минеков може да бъде упрекнат от прокуратурата, че не е защитил държавния интерес и поради това ще връщаме средства", пише в уточнението.

"МК държи цялата истина да излезе наяве, но същевременно не може да си позволи изискваните финансови санкции. Това ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло", се казва още в позицията на Минеков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици