Велислав Минеков се оказа принуден да защитава "пладнешкия грабеж" с ремонта на Ларгото Снимка: © Булевард България

Министърът на културата от служебния кабинет проф. Велислав Минеков се оказа в парадоксална позиция по скандала около ремонта на Ларгото.

На 8 юни Минеков лично обяви, че ще сезира Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши заради доклад на ОЛАФ за измами при усвояването на средствата за ремонта и реставрацията в центъра на София.

"Става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", каза Минеков при съобщаването на новината.

Точно една седмица по-късно - на 15 юни - обаче той е подписал писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което прави писмени възражения по искането за финансови корекции (т.е. връщане на част от усвоените средства от бюджета заради нарушения по изпълнението на Ларгото).

В предаването на Сашо Диков, Велислав Минеков определи ремонтът като "страшно безобразие" и "пладнешки грабеж", но аргументира писмото до МРРБ като негово задължение "да защити държавата". Писмото е адресирано до зам.-министър Валентина Върбева, ръководител на управляващия орган на ОП "Регионално развитие".

"Много е тъжно. Представи си кого защитавам също, в този случай. Представяш ли си в каква ситуация съм? Да защитавам държавата и за съжаление, на гърба ми са онези, които са го извършили. Аз трябва да пазя държавата. Това ми е задачата. Едва ли с това писмо ще има някакъв ефект, но съм направил опит... Доколко този опит ще бъде прочетен правилно, аз се съмнявам, но трябваше да го направя", каза Минеков.

На въпрос не е ли абсурдно да защитава нарушения на бивши министри, срещу които самият той е сигнализирал многократно, Минеков каза: "Надявам се, че когато имаме друга прокуратура, на тези мръсници ще им бъде намерено мястото".

В събота Министерството на културата публикува уточнение, в което се казва, че на 17 юни докладът на ОЛАФ е изпратен на Върховната касационна прокуратура с изрично настояване МК да бъде уведомено за хода на разследването и крайния акт на Прокуратурата.

"Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на ОПРР с възражения по основателността и размера на финансовата корекция. То по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България. В същото време, ако не възразим, министър Минеков може да бъде упрекнат от прокуратурата, че не е защитил държавния интерес и поради това ще връщаме средства", пише в уточнението.

"МК държи цялата истина да излезе наяве, но същевременно не може да си позволи изискваните финансови санкции. Това ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло", се казва още в позицията на Минеков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024