Венета Николова, интериорен дизайнер: Във фрийланс работата трябва да се познаваш добре и да останеш автентичен

Последния път, когато се видяхме с Венета, беше на случайно кафе преди пандемията, заедно с друга обща приятелка, и си обещахме да пием текили по женски. Но оттогава животът се промени, текилата не е на дневен ред и ето ни сега, пием си неслучайно кафето и споделяме опит за фрийлансърската работа и особеностите ѝ в София. И двете сме на мнение, че София е благоприятен град за независими професионалисти, защото “всички се познаваме” и е лесно да стигнеш до хората, които ти трябват.

Веднага мога да разбера, че говоря с интериорен дизайнер - докато търсим място в заведението, където да се чуваме добре, Венета отбелязва, че тук няма меки повърхности, които да обират излишния шум. Това ни дава повод да обсъдим off the record уютните заведения в София.

Поредицата ни за хората, развиващи се като свободни професионалисти, е в партньорство с Обединена българска банка (ОББ). ОББ има специални предложения за кредитиране на физически лица или регистрирани от тях дружества с инвестиционни, оборотни средства или овърдрафт, които можете да видите тук.

Разкажи за себе си и какво те доведе до интериорния дизайн?

В последните години се занимавам с интериорен дизайн на свободна практика. Израснала съм в много артистична среда - баща ми е скулптор. Вкъщи се слушаше много музика, постоянно идваха негови колеги и обсъждаха последните си проекти. Сигурно защото бях спокойно дете - присъствах на частните уроци, които също се случваха вкъщи.

Познанията ми за форма и композиция идват още от детството ми. Давам си сметка, че винаги съм искала да се занимавам с интериорен дизайн, въпреки че първоначално тръгнах в друга посока.

Избрах да уча бизнес мениджмънт в Англия, вдъхновена от майка ми. След това обаче се прибрах в България и тук веднага започнах да уча пространствен дизайн в НБУ.

Като завърших, бях за кратко стажант е Евромебел, което беше много полезно за мен, защото успях да видя процеса отвътре.

Като малка прекарвах летата при баба ми и дядо ми на вилата и знаех наизуст купищата списания "Наш дом", с всичките чертежи на последните страници. Лежах на дивана надолу с главата, представях си, че таванът е подът на стаята и мислено "обзавеждах" с мебелите, които гледах в списанията. От малка пренареждах постоянно апартаментите и къщите, в които се местехме, а в Англия обзаведох няколко квартири.

“Дишам” и се “храня” с това, което правя, и мога спокойно да кажа, че това е моето нещо.

Какво е да работиш за себе си?

Стигнала съм до извода, че трябва да си изключително наясно със себе си, за да работиш за себе си, защото прекарваш насаме много време и трябва да се познаваш. И въпреки че се познаваш, да се понасяш.

Трябва да съм много дисциплинирана и организирана и това е моето предизвикателство. Уча се всеки ден как да използвам времето си пълноценно.

Професионалният ми опит в интериорния дизайн не идва от голяма фирма, а от моите контакти и от препоръки.

Интересно е, че клиентите се връщат - веднъж като работим заедно, ме търсят за следващите си проекти, което ми дава възможност да ги опознавам. Има много психология в тази работа.

Гледаш ли на избора да работиш за себе си като избор на независимост и свобода?

Да. Харесва ми, че решенията зависят от мен и имам поле за изява и творчество. Ако си интериорен дизайнер, или влизаш в ролята на творец, или просто обзавеждаш. Ако избереш първото, е ключово клиентът да ти има доверие и да даде необходимата свобода. Досега съм имала късмета да работя с хора, които имат вкус и ми позволяват да творя.

Как си намираш клиентите?

Те ме намират и досега само така се е случвало. Така няма нужда да се рекламирам сама.

През какво премина, за да направиш кариерните си избори?

Може би трябваше да преживея това “отклонение” с бизнес мениджмънта, за да се уверя, че искам да се занимавам с интериорен дизайн.

Преди това си задавах въпроса дали не трябва да се пробвам в изкуството, но бизнес мениджмънтът ми помогна да се наместя. Аз съм мечтател и това образование ми помага да знам какъв е пътят, за да изградя практиката си като собствен бизнес.

Стажът пък ми помогна много да видя как се случва целият процес по изграждане на отношенията с клиента.

През какво минава работата с един клиент?

Мога да оприлича първата среща с клиентите като първа “романтична среща”, защото тогава разбирам дали си пасваме на човешко ниво. Без значение за какъв вид проект и обзавеждане става въпрос - заведение, дом, обществена площ и т.н.

Сладката част е да извлека най-важното за характера на хората отсреща и да го пресъздам в средата, на която трябва да направя дизайн. Това ми се случва бързо и успявам да им начертая своята визия за пътя, по който искам да вървим заедно до крайния резултат.

Тази работа ме научи на редовна комуникация с клиентите и на това, че трябва да давам яснота - както за начина на работа и пътя, по който ще мине процесът, така и за междинните резултати. Не трябва да разчитаме, че си четем мислите.

По какви проекти работиш в момента?

Правя апартаменти и къщи. Изобщо, дизайнът на домове ми е най-интересен, защото там психологическият момент е по-силен.

В момента правя къща и заведение в Пловдив, откъдето всъщност съм, и покрай това много се радвам, че градът се развива толкова добре. Заведението е в сграда - паметник на културата и ще бъде в много “земен” стил, с керамика, в стил, който е близо до природата и старите занаяти и похвати за правене на мебели.

В момента е важно и е световен тренд да се обграждаме с предмети от тактилни материали в дома си и мебелите да съдържат природен елемент.

Адвокат Красимира Иванова: Свободата също е доход

ОББ предлага финансиране за хората със свободни професии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024