Верният на Путин Рамзан Кадиров обяви, че заслужава "безсрочна почивка". Оттегля ли се? Снимка: © Telegram Channel

Верният на Владимир Путин водач на Чечения - Рамзан Кадиров, заяви в канала си в Telegram, че заслужава "дълга и безсрочна почивка". Появата му се тълкува и като анонс за оттегляне, и като спекулация, с която чеченският главатар целѝ нещо. Новината се появи и в световните медии, и в близката до Кремъл медия РБК.

Писменото обявление е гарнирано с видео от минута и половина, което главатарят записва сам на телефона си. Той заявява, че е осъзнал, че се е "заседял" доста дълго на поста, изминали са 15 години, откакто е начело и "младостта си е отишла" от такива дела.

Кадиров казва и местна поговорка: И най-желаният и дългоочакван гост, когато си тръгне навреме, е още по-приятен. И добавя - през специфичния си смях и осеяната си с междуметието "дон" реч - че неговото време е дошло.

45-годишният Разман Кадиров управлява Чечения с железен юмрук от 2007 г. и е най-дългогодишният лидер на руски регион, който продължава да е на поста си. Той е смятан за изключително близък до Путин, редовно е на визити в Кремъл, а последната им среща, за която се знае публично, е от 5 август в Сочи.

Това обаче не е първият път, в който прокремълският главатар на Чечения отправя намеци за оттеглянето си. Подобни случаи има и в миналото, припомня "Свободна Европа", но винаги е оставал на поста си, което повдига въпроси дали зад изненадващото му изявление от днес не се крие различен подтекст.

"Скептичен съм. Той е казвал подобни неща и в миналото", коментира Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания "Йохан Скайт" в Естония. "Те обикновено се появяват, когато иска да получи нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа", смята експертът, цитиран от медията.

Според други анализатори обаче моментът, в който Кадиров прави обръщението си - в разгара на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е по-скоро необичаен. На това мнение е Антон Барбашин, редакционен директор на аналитичната платформа Riddle Russiа.

Чеченският лидер играе важна роля в насърчаването на руската война в Украйна и набира бойци, които да се сражават заедно с руската армия. За Барбашин думите на Кадиров са по-скоро в разрез с посланията от Москва напоследък: "Ако това, което Кадиров току-що каза, е вярно и той се оттегля доброволно, това би било безпрецедентно. Нещо, което буквално никой не е очаквал", каза той.

Управлението на Рамзан Кадиров в Чечения се свързва с масово нарушаване на човешките права, включително срещу хора, заподозрени, че са с различна сексуална ориентация. Обвиняван е, че е поръчвал политически убийства на опоненти, живеещи в Европа. От началото на войната няколко пъти се появяваха съобщения, че главатарят е в Украйна, заедно със свои бойци, макар и публикуваните кадри за присъствието му да не могат да бъдат проверени независимо за достоверност.

Въпреки че и преди се е "оттеглял", а заради изявление по адрес на тогавашния френски президент Еманюел Макрон през 2020 г. - че бил "терорист", защото защитил появята на каритакури на пророка Мохамед, влезе в пререкания с офиициален Кремъл в лицето на Дмитрий Песков, през 2021 г. Кадиров получи пореден мандат. Той приключва през 2026 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024