Снимка: © Telegram Channel

Верният на Владимир Путин водач на Чечения - Рамзан Кадиров, заяви в канала си в Telegram, че заслужава "дълга и безсрочна почивка". Появата му се тълкува и като анонс за оттегляне, и като спекулация, с която чеченският главатар целѝ нещо. Новината се появи и в световните медии, и в близката до Кремъл медия РБК.

Писменото обявление е гарнирано с видео от минута и половина, което главатарят записва сам на телефона си. Той заявява, че е осъзнал, че се е "заседял" доста дълго на поста, изминали са 15 години, откакто е начело и "младостта си е отишла" от такива дела.

Кадиров казва и местна поговорка: И най-желаният и дългоочакван гост, когато си тръгне навреме, е още по-приятен. И добавя - през специфичния си смях и осеяната си с междуметието "дон" реч - че неговото време е дошло.

45-годишният Разман Кадиров управлява Чечения с железен юмрук от 2007 г. и е най-дългогодишният лидер на руски регион, който продължава да е на поста си. Той е смятан за изключително близък до Путин, редовно е на визити в Кремъл, а последната им среща, за която се знае публично, е от 5 август в Сочи.

Това обаче не е първият път, в който прокремълският главатар на Чечения отправя намеци за оттеглянето си. Подобни случаи има и в миналото, припомня "Свободна Европа", но винаги е оставал на поста си, което повдига въпроси дали зад изненадващото му изявление от днес не се крие различен подтекст.

"Скептичен съм. Той е казвал подобни неща и в миналото", коментира Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания "Йохан Скайт" в Естония. "Те обикновено се появяват, когато иска да получи нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа", смята експертът, цитиран от медията.

Според други анализатори обаче моментът, в който Кадиров прави обръщението си - в разгара на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е по-скоро необичаен. На това мнение е Антон Барбашин, редакционен директор на аналитичната платформа Riddle Russiа.

Чеченският лидер играе важна роля в насърчаването на руската война в Украйна и набира бойци, които да се сражават заедно с руската армия. За Барбашин думите на Кадиров са по-скоро в разрез с посланията от Москва напоследък: "Ако това, което Кадиров току-що каза, е вярно и той се оттегля доброволно, това би било безпрецедентно. Нещо, което буквално никой не е очаквал", каза той.

Управлението на Рамзан Кадиров в Чечения се свързва с масово нарушаване на човешките права, включително срещу хора, заподозрени, че са с различна сексуална ориентация. Обвиняван е, че е поръчвал политически убийства на опоненти, живеещи в Европа. От началото на войната няколко пъти се появяваха съобщения, че главатарят е в Украйна, заедно със свои бойци, макар и публикуваните кадри за присъствието му да не могат да бъдат проверени независимо за достоверност.

Въпреки че и преди се е "оттеглял", а заради изявление по адрес на тогавашния френски президент Еманюел Макрон през 2020 г. - че бил "терорист", защото защитил появята на каритакури на пророка Мохамед, влезе в пререкания с офиициален Кремъл в лицето на Дмитрий Песков, през 2021 г. Кадиров получи пореден мандат. Той приключва през 2026 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение