Премиерът Бойко Борисов разкритикува Народното събрание за това, че не успя да събере кворум в първия ден на пленарни заседания за тази седмица. 

В сряда сутрин депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да подкрепят предложената програма за дневен ред и провалиха възможността за начало на заседанието. Гласовете "против" и "въздържал се" от трите партии бяха общо 129 - мнозинство, срещу което останалите политически сили не можеха да се преборят. 

Версията на Борисов за провала на кворума обаче беше напълно различна от факта, че ГЕРБ гласува синхронно с БСП и ДПС за пореден път

"Днес е Велика сряда, ден на предателството. Неслучайно и парламентът не се събра да работи, защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа. Те обичат да спят до късно, друг да работи, а те да му намират кусур", каза той по време на Facebook-включване от резиденция "Бояна" в компанията на част от министрите в оставка.

Справката за гласуването по групи в сряда сутрин опровергава Борисов. Шестима души от ПГ на ГЕРБ-СДС, 5 от "БСП за България" и 7 от ПГ на ДПС не са присъствали в началото на заседанието.

Липсващите депутати от "Има такъв народ" са 8, от "Демократична България" - 5, и от "Изправи се! Мутри, вън" - 1. Дори всички народни представители от трите партии, подкрепили дневния ред, да бяха в зала, числеността им щеше да стигне до максимума от 92 души. 

Борисов обвини депутатите за "цялата безотговорност" и попита защо Народното събрание не работи, след като "анти-ГЕРБ мнозинството има 165 души". 

"Кворумът е задължение на управляващите, които единодушно си избраха ръководство на парламента", каза той. 

Едно от решенията на кабинета в оставка от сряда е изпращането на проекта за Национален план за възстановяване и устойчивост, изготвен от екипа на Томислав Дончев. Премиерът отново използва случая, за да атакува партиите в 45 Народно събрание за това, че за двете седмици живот на парламента не са предложили алтернативни планове. Борисов беше призоваван два пъти на изслушване за съдържанието на документа, по който се очаква България да получи допълнително финансиране от Европейския съюз за преход към зелена икономика. И в двата случая министър-председателят в оставка намираше оправдание да не се яви пред депутатите - веднъж заради отпуск, втори път заради отпуск по болест. 

"Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев, да му променят избирателните кодекси, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората", каза още Бойко Борисов. 

На коментар от страна на финансовия министър Кирил Ананиев срещу твърденията на президента за липсата на средства в бюджета за социални плащания в следващите месеци, Борисов каза: "Ние няма ли да си ходим? Те трябваше вече да имат правителство, да актуализират бюджет, защо не го правят. Не ги гледай, за да не се ядосваш. Това са измамници". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности