"Веско е тук, значи съдебната система работи": Размислите на Росица Кирова от ГЕРБ върху правосъдието

Може ли човек да бъде държан в ареста за 9 месеца, без да бъде разпитан нито веднъж?

Може ли през това време съпругата му да бъде посещавана от всевъзможни "оправячи" на дела, които срещу абонамент от 100 000 евро да предлагат освобождаването на арестанта, "като минат изборите"?

Може ли този човек да бъде пуснат на свобода след 11 поредни отказа - в същия ден, в който Антикорупционният фонд освети схемата за рекет на Мартин Божанов-Нотариуса в Специализираната прокуратура?

Може ли 3 години по-късно да няма нито един дисциплинарно уволнен или осъден магистрат за участие в тази мрежа за изнудване?

Може ли главният посредник в криминалния сюжет да бъде разстрелян, за да не проговори никога повече?

А може ли зам.-председател на Народното събрание да застане очи в очи със семейство, преминало през тази месомелачка, да заговори фамилиарно на "Веско" и да го увери, че "съдебната система работи", защото все пак той е "тук между нас"?

Може.

Точно това се случи в анкетната комисия "Нотариуса", докато депутатката от ГЕРБ Росица Кирова развиваше възгледите си за правосъдието и презумпцията за невиновност пред Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков - човека, когото Спецпрокуратурата държа 9 месеца в арест и затвор без присъда.

Стратегията на Кирова и колегите ѝ от ГЕРБ беше да накарат Бакалова и Денков да цитират имена на своите познати, през които Нотариуса или магистратите над него са опитвали да им оказват влияние преди и след ареста през 2020 г.

Никой в залата не ахна, когато двамата съобщаваха за това, което знаят за шефа на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, за действията на Сотир Цацаров като директор на КПКОНПИ, на санкционирания по "Магнитски" съдия Андон Миталов, на председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев, чието име се споменава за трети път от свидетели в комисията "Нотариуса".

Депутатите не се поинтересуваха и кой е съдията, отказал да смекчи мярката за неотклонение на Денков въпреки чистото му съдебно минало с мотива, че "за никой неосъждан няма гаранции, че няма да извърши престъпление".

По-интересни за ГЕРБ се оказаха хората от последната брънка на веригата за тормоз, които не служат в съдебната власт - адвокати, семейни познати или други доверени лица, използвани за предаване на корупционни оферти.

Защото, както обяви Росица Кирова - "не бива да хвърляме петно върху цялата съдебна система".

Какъв отговор ѝ даде Ивайла Бакалова и защо се наложи и Никола Минчев да се намеси в полета на юридическата мисъл на депутатката от ГЕРБ - вижте по-долу:


Росица Кирова (ГЕРБ): Не бива да хвърляме петно върху цялата съдебна система и върху всички в прокуратурата и съда. Колкото и да е неработеща нашата съдебна система, Веско е тук между нас, в момента. И това означава, че все пак тя работи. Защото ако съдебната система работеше по модела на Мартин Божанов, той може би нямаше да е в залата в момента.

Ина Лулчева (адвокат): Мерките за неотклонение подкрепят с дати това, за което се говори. Мотивът "вярно е, че не е осъждан, но това не изключва да извърши престъпление", установява на липсата на законосъобразно произнасяне.

Веселин Денков: Навсякъде по света съдебната система трябва да се води първо от презумпцията за невиновност. При нас мисля, че това е обърнато. Не искам да сложа всички магистрати под един общ знаменател. Със сигурност има и хора, които не служат на интереси като на Петьо Петров или на Мартин Божанов, има и хора, които вършат съвестно работата си. Нашата идея е да стигнем до тези, които не я вършат - и има доказателства за това.

Ивайла Бакалова: Искам да кажа, че Веселин Денков не е тук сред нас заради това, че имаме работеща правосъдна система, а заради това, че аз проявих някакъв вид смелост или лудост да (говоря) и от Антикорупционния фонд да ме чуят. Защото ако имахме правосъдна система този човек, който стои тук до мен никога не трябваше да попада в ареста.

Росица Кирова: Може би грешно ме разбрахте. Всички познаваме много хора, които са били обвинявани в различни неща и са попадали в ареста, а след това са били оправдавани. Това е начинът, по който работи правосъдната система...

(реплики в залата)

... не казвам, че е съвършена, или че работи чудесно. Напротив, има изключително много проблеми. Това, което искам да кажа е, че за да отделим едното от другото, наистина трябва да започнем отнякъде.

Никола Минчев: Ще ми се да кажа в ролята на член на законодателния орган, че не е идеята на законодателя едни хора да попадат в ареста, след това да бъдат освобождавани и да казваме "така работи системата". Аз поне, като законодател, не си представям така да работи системата. Предполагам и повечето колеги ще се съгласят с това.

Ивайла Бакалова: Веселин Денков няма нито един разпит за 9 месеца (престой в ареста). Идеята да държиш някого в ареста, е за да го разпитваш и да се вършат ритмични действия по разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024