99-годишният ветеран от британската армия капитан Том Мур успя да събере над 13 милиона паунда за 10 дни в благотворителната си кампания в подкрепа на Националната здравна служба. 

Възрастният мъж си беше поставил за цел да събере дарения в помощ на медицинските работници във Великобритания, които се борят с епидемията от Covid-19. В замяна на средствата, които доброволците отделят, капитан Мур обещаваше да направи общо 100 обиколки на градината в дома си в Марстън Мортейн преди своя 100-годишен юбилей на 30 април. 

Първоначалните очаквания на пенсионирания военен и неговата дъщеря, който му помага за популяризирането на идеята в социалните мрежи, са доста по-скромни - те се надяват, че ще успеят да съберат 1000 паунда. Интересът към идеята на 99-годишния ветеран обаче е феноменален. Даренията в кампанията му се увеличават непрекъснато от началото на предизвикателството на 6 април.

Всички големи медии отразяваха успеха му, а министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок го поздрави публично и благодари за подкрепата му за Здравната служба. 

Последните десет обиколки на градината бяха изпълнени на 16 април, в присъствието на почетна гвардейска част от I батальон на Йоркширския пехотен полк. Капитан Том Мур беше облечен в костюм, върху чиито ревери бяха поставени медалите му за заслуги по време на Втората световна война. 

"Това е абсолютно удивително", казва той пред Sky News по повод огромния успех на идеята му за благотворителност. "Служителите на Националната здравна служба вършат невероятна работа и всеки ден се излагат на опасност, но го правят с бодрост и не се отказват. Браво на тях". 

Британското министерство на отбраната също почете възрастния човек: "Капитан Том е един от нас, затова е фантастична чест да станем свидетели на толкова трогателен акт от феноменална личност. Благодарим, Том". 

"Наистина впечатляващо и вдъхновяващо", "Легенда!", "Изключителна дарителска кампания", бяха някои от коментарите в социалните мрежи. Десетки от съобщенията на благодарност до капитан Мур идват от лекари и медицински сестри, политици, популярни личности и журналисти. Сред отзивите за кампанията му имаше и предложения до британската корона за присъждане на рицарско звания на ветерана. 

"Това ме кара да се смея, защото никога не съм си представял подобно нещо. Макар че "сър Томас Мур" ме кара да потръпвам, звучи ми доста добре", шегува се той. Пенсионираният войник посочва, че е готов да продължи да изпълнява обещанието си, докато хората са готови да даряват за каузата. 

Личната му мотивация да помага на Националната здравна служба е вдъхновена от вниманието и грижите, които медицинските служители са положили за възстановяването му след боледуване от рак и след травма на бедрото. 

Великобритания е една от страните с най-висок брой на потвърдени случаи на коронавирусна инфекция - над 98 000 пациенти. 12 868 са смъртните случаи на болни от Covid-19, което поставя държавата на пето място в черната статистика в световен план. Над 1500 души остават в критично състояние. 

"При този невидим съперник, срещу който се борим, трябва да гледаме напред към бъдещата победа. Каквото и да си мислят хората, ще се справим. Утре нещата ще се подобрят", казва той. 

 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

"Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция и да подкрепи правителството"