Ветеринарният лекар д-р Сакаджийска: Награждаването е силно емоционално преживяване за кучетата и котките

Гушкане, галене, мъркане, разходки, игра? Кое е любимото ви занимание с домашния любимец?

Ако категоричният отговор е „гушкане“, честито! Вие сте мнозинство. Според проведена във Facebook анкета на Purina Bulgaria, в която са взели участие над 1 000 души, най-много стопани на кучета и котки обичат да гушкат животните си и това никак не е случайно.

Според ветеринарния лекар и един от основателите на клиниката Green Do, д-р Даниела Сакаджийска, гушкането на домашния любимец е именно онзи акт, което създава най-силна емоционална връзка между животното и неговия човек.

„Физическият контакт помага на животните да се успокоят, намалява нивата на стрес и тревожност, особено при котките, които се чувстват по-сигурни и спокойни, когато са галени.“, коментира д-р Сакаджийска.

По думите ѝ гушкането дава на любимците ни усещане за топлина и защита, което е от съществено значение за по-малките или несигурни домашни любимци. Има сериозно отношение към адаптацията на осиновени кучета или котки, особено такива, които са били жертва на човешки тормоз.

„Някои проучвания сочат, че галенето и гушкането могат да подобрят кръвообращението и да подпомогнат здравето на кожата и козината на животното“, казва лекарката и допълва, че физическият контакт стимулира освобождаването на окситоцин – небезизвестния хормон, който намалява вредните последствия от стреса и повишава настроението (става дума за същия хормон, който се синтезира от жените по време на раждане и кърмене и е предпоставка за доброто свързване между майката и бебето).

Д-р Сакаджийска прави и едно важно уточнение: „Трябва да сме нащрек за това, че някои животни не обичат прекомерния телесен контакт или предпочитат различни видове внимание: добре е да разберем и да уважаваме индивидуалните предпочитания на всеки любимец“.

Ако имате у дома куче или котка, вече знаете, че прекараното време с животното повишава и собствените ни усещания за щастие и удовлетворение, което не е учудващо: пълноценните моменти в компанията на „най-добрия ни приятел“ (може и без кавички) са в най-лошия случай равносилни на вечеря с добър приятел от човешкия вид, а в най-добрия – на качествен психотерапевтичен процес и искрено удоволствие.

И ако сте любители на котките и понякога злорадствате, че на стопаните на кучета им се налага да излизат на разходка всяка сутрин, дори когато навън е -15 градуса и вали суграшица, помислете пак.

Вторият най-популярен отговор в анкетата на Purina® PRO PLAN® , е „разходката“. И както потвърждава и д-р Сакаджийска, разходките с кучето всъщност са полезни освен за кучето, така и за собственика му.

„Разходките осигуряват необходимата физическа активност, която помага на кучето да остане здраво, активно и във форма. Те предотвратяват затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми. Различните миризми, звуци и гледки по време на разходката стимулират умствено кучето и му предоставят разнообразие и нови преживявания.“, казва тя.

В допълнение, излизането навън позволява на кучето да се среща с други кучета и хора, което е ключово за развиването на социални умения и предотвратяването на проявленията на агресия или страх.

Според ветеринарния лекар редовните разходки създават здравословна рутина както за кучето, така и за собственика, което подобрява дисциплината във всекидневието.

„Уверете се, че използвате подходяща каишка и нашийник или нагръдник, за да осигурите безопасност и комфорт на вашето куче по време на разходките.“, напомня д-р Сакаджийска.

А коя е тя?

Д-р Даниела Сакаджийска е един от основателите на Green Do: модерна ветеринарна клиника на ул. "Мърфи" в София. Тя завършва образованието си във факултета по ветеринарна медицина към ЛТУ в София, след което прави две специализации в работата с дребни животни в Италия и Австрия.

Освен важността на разходките и гушкането, лекарката, разбира се, подчертава ролята на редовните ветеринарни прегледи и на висококачествената храна за кучета и котки. Именно пример за такава е храна на Purina® PRO PLAN®

Създадена от специалисти с експертиза в храненето и подкрепяна от професионалисти в областта, гамата Purina® PRO PLAN® се състои в разнообразие от рецепти, които покриват нуждите на почти всеки домашен любимец. Храната е формулирана на базата на разнообразна комбинация от висококачествени съставки, за да осигури хранителните вещества, които поддържат цялостното здраве на домашния любимец.

Purina ProPlan

През различните етапи от живота си кучетата и котките имат нужда от различни хранителни вещества, за да се поддържа здравето им. Разбира се, необходимостта им от занимания заедно с техните хора също търпи промени, но съществува от първите до последните им дни.

Докато малките кученца (след поставени ваксини) и зрелите кучета имат нужда от интензивни разходки всеки ден, то ветераните над 13-14 години често се уморяват по-лесно. Игрите и забавленията също подлежат на адаптиране: едно малко кученце може да изпитва непрекъснати пориви да дъвче играчки и да тича след топките си, докато възрастното куче предпочита да си почива повече и да му бъде осигурено спокойно и уютно място с подходяща температура, където да прекарва по-голямата част от деня.

Във връзка с анкетата на Purina® PRO PLAN®, д-р Сакаджийска дава и няколко много полезни идеи за разнообразяване на общите ни занимания.

„Стопаните могат да разнообразяват ежедневните разходки като посещават различни паркове и природни местности“, казва тя като уточнява, че това не само стимулира интереса на кучето, но и предлага нови сензорни преживявания.

Други варианти ако искате да внесете разнообразие в разходките са спортните активности, участието в кучешки спортове като аджилити или флайбол – за кучетата това са допълнителни физически и умствени стимули, които подобряват здравния му статус.

Котките, от своя страна, не биха оценили безогледното търчане и прескачането на препятствия, но за сметка на това много от тях ще се зарадват на по-сложни, интерактивни играчки, каквито се предлагат в повечето зоомагазини.

Като стана дума за храненето, по време на игра е добре да давате на животните си малки награди, с които да разберат, че определени действия водят до положителни резултати и да бъдат насърчени да изпълняват въпросните действия с повече желание и ентусиазъм.

„Награждаването с лакомства или с гранули от любимата храна е силно емоционално преживяване за нашите любимци“, твърди д-р Сакаджийска.

„Даването на малки награди на кучето или котката след като са направили нещо правилно е важна част от процеса на обучение и изграждане на позитивни навици. Това поведение се основава на принципите на положителното подкрепление, което има няколко основни предимства: когато домашният любимец получи награда веднага след като е извършил желаното действие, той асоциира това действие с положителен резултат.“, посочва тя.

В заключение: не се вслушвайте в някогашните сентенции от типа на „Дете се целува само докато спи“ - нито що се отнася до децата, нито до кучетата и котките.

Гушкайте и галете смело и често любимците си, хранете ги с висококачествена храна, осигурявайте им редовен достъп до медицинска грижа, разхождайте се и не спирайте да се забавлявате заедно.

Това приятелство е за цял живот.

*Проучването е направено на Facebook страницата на Purina. Данните от него не претендират за изчерпателност и представителност за цялата страна, а по-скоро показват тенденции сред стопаните на домашни любимци, следващите фейсбук страницата на бранда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024