Видеонаблюдението на вота се оказа изключено в около 50% от секциите Снимка: © Getty Images

Около половината от всички секции в страната не са успели да излъчат онлайн броенето на бюлетините в нощта на изборите.

Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров, който коментира пред Нова ТВ, че лично е наблюдавал работата на платформата в "час пик" на 2 април.

Тодоров направи уговорка, че е възможно в някои случаи да е имало проблем с покритието на мобилните оператори - но в други места оправданието с технически причини не съществува.

"На много места не са включвани камерите. В училище с две съседни изборни секции в София - в едната се излъчва live, а в съседната не. Обяснението е, че най-вероятно не са активирали устройството", каза той.

"В деня за размисъл бяхме предвидили да се направят тестове - те бяха повече от успешни, имаше само пет дефектирали устройства, които се наложи да подменим. Надявам се, че всички добросъвестни членове на СИК са се справили с елементарните движения по активиране на устройството", каза служебният министър.

Предстои да се види колко от устройствата изобщо не са били включени в неделя вечер - това ще стане ясно, когато се свалят записите (там, където ги има).

Санкции за това нарушение няма да има.

"Законът мълчи. Министерски съвет трябваше да отговаря за техническото обезпечаване на това задание. Министерският съвет смятам, че се справи с този абсурдно кратък срок, за да осигури устройства навсякъде и платформа, през която да се излъчват. Не сме регистрирали хакерски атаки нито към платформата, нито към други държавни сайтове", каза още той.

Междувременно бившият председател на ЦИК Александър Андреев също разкритикува провеждането на видеонаблюдението в секциите, като каза пред bTV, че "в голяма част от секциите камерите бяха обърнати и не можеше да се види за какво става въпрос".

"Това показа и неподготвеността на голяма част от избирателните комисии. Голяма част от тях са дошли в последния момент и четяха методически указания на телефоните си", каза Андреев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024