Видеотеката на EON - всичко онова, което толкова липсваше през 90-те Снимка: © Getty Images

Ако сте родители на дете от 21 век, вероятно сте забелязали пропастта, която дели поколенията ни по отношение на навиците за гледане на детски филми.

На днешните деца не им се налага да чакат неделя сутрин с нетърпение, за да си пуснат "Милион и едно желания". Те не сядат пред телевизора в 8 без 5, за да хванат "Сънчо".

Днес всичко, което децата искат да гледат, е на няколко клика разстояние и изборът на "детско" е изцяло в ръцете на родителите (е, донякъде и на децата).

"Лисицата и хрътката" и "Бамби" отстъпиха място на "Пес патрул" и "Невероятният свят на Гъмбол", а детските филми и сериали излязоха от наратива на класическите приказки и влязоха директно в живота на децата от дигиталната ера с техните вълнения и интереси.

Видеотеката на EON e онова, което липсваше през 90-те, а да не говорим за по-назад. Тя е и съвременната алтернатива на уютната, квартална видеотека, с тази разлика, че разнообразието от заглавия е още по-голямо, не ни се налага да ходим до другия край на квартала в студена вечер и не се притесняваме дали ще успеем да върнем касетката навреме или ще се наложи да плащаме глоби.

Ако създадете EON профил на детето си, EON TV разбира какво харесва то и започва да предлага заглавия с подобно съдържание: точно както във видеотеката за големи. Това означава, че ако синът ви е фен на "Строителят Боб", е много вероятно алгоритмите на Vivacom да му предложат да гледа "Пламъчко и машините" или "Пожарникарят Сам" на база интерес към технически ориентирани филмчета. Ако пък имате дъщеря, която харесва "Кафенето на Масленка" вероятно сред другите предложения ще изскочи "Маша и мечока".

Абонаментът за видеотеката на Vivacom всъщност включва разнообразие от каталози: HBO on Demand, DaVinci Kids, Disney English, Arena Play, Hopster, IDJ kids и Nickelodeon.

От февруари тази година обновената EON Видеотека се сдоби с по-модерен и интуитивен интерфейс, който осигурява много лесна навигация, която няма да е проблем и за децата, както и с внедрен усъвършенстван изкуствен интелект.

В допълнение, може да си вземете и специално детско дистанционно в два цвята и с шарени копчета, с което малките зрители могат лесно да навигират в профила си сред избраните програми и съдържание.

Когато говорим за съдържание за деца обаче, в 21 век трябва да сме внимателни. Интернет е голям и не липсват и опасности. Затова е важно да се каже, че всеки профил в EON Kids може да се защити с ПИН код, който да гарантира, че детето ще остане в безопасна дигитална среда.

От детския профил малките могат само да сменят името и аватара си, за достъп до пълните настройки на другите профили е необходим ПИН, а съдържанието на не-детските канали не може да бъде достъпено.

Още един плюс на EON Видеотеката е възможността за търсене на съдържание по любими герои. Ако детето ви е топ фен на "Маша и мечока", кликването върху картинката на небезизвестната Маша директно го отвежда към всички серии на малката фурия, налични в EON Видеотека. Същото се отнася и за прасето Пепа, чиито епизоди са интересни както за най-дребните, така и за родителите им (в английския детски сериал има доста чувство за хумор, което е индиректно отправено към възрастните).

Във Видеотеката е наличен целият първи сезон на свръхбързия таралеж Соник, 6 сезона на Teletubbies, приключенията на Мини и Мики Маус, научнопопулярната поредица "Мини факти за деца", "Пингу", "Круд", "Пилета" и още много.

Сред филмите фигурират легендарни заглавия в детското кино като "Angry birds", "Бебе Бос", "Мармадюк", "100% вълк", "Снежната кралица“" и др.

Психолозите, разбира се, имат мнение за екранното време и ключовата дума при него е "дозиране". Никой не би препоръчал детето да гледа детски филми по цял ден, но всеки съвременен родител е наясно, че екранното време е неизбежно: особено, когато детето боледува или навън вали.

Освен това, от гледането на смислени детски филми и сериали има много ползи. Днешните образователни, забавни и съобразени с ритъма на времето продукции ориентират децата и ги въвеждат плавно и леко в света на големите.

Важното е като родители да залагаме на добри филмчета, които са едновременно интересни, поучителни и естетически издържани в духа на епохата. Именно това предлага Видеотеката на EON - заедно с гореспоменатите екстри, които ни осигуряват така необходимото спокойствие, че децата ни прекарват свободното си време добре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024