Виктор Орбан ще подкрепи изключване на Русия от SWIFT Снимка: © Getty Images

Колебанията на европейските лидери за изключването на Русия от разплащателната система SWIFT са на път да се преодолеят, след като и унгарският премиер Виктор Орбан е дал сигнал, че няма да се противопостави на финансовата санкция.

Това става ясно от съобщение на полския министър-председател Матеуш Моравиецки в Twitter:

"Разговаряхме с премиера на Унгария Виктор Орбан днес. Той отново ме увери в подкрепата си за мащабни санкции срещу Русия. Включително блокирането на системата SWIFT", казва той.

В петък президентът на Унгария Янош Адер беше на среща на "Букурещката деветка", на която той сравни инвазията на Русия в Украйна с потушаването на унгарското въстание през 1956 г. от армията на СССР.

"От унгарска страна по линия на традиционните ни отношения направихме всичко по силите си да призовем за разум и въздържание от правителството в Москва. За съжаление не успяхме, защото сега вече е ясно, че руската страна прилага предварително планирана програма", казва още Адер.

В последните няколко часа украинското правителство съобщава за това, че няколко европейски държави заявяват подкрепа за тази мярка, която би изключила руските банки от световната разплащателна система.

Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба към тази група спадат страни като Италия и Кипър, които досега са имали обструкции спрямо изключването на Русия.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач също написа съобщение, с което твърди, че Будапеща никога не е блокирала налагането на по-строги санкции срещу Русия, каквито неофициални съобщения се публикуваха в последните дни: "Лъжат, че Унгария е блокирала някои от санкциите срещу Русия, например връзката във SWIFT. Нека да сме наясно, това не е вярно".

Reuters цитира неназован гуверньор на централна банка от Еврозоната, който твърди, че решението за SWIFT ще бъде взето до няколко дни.

"Достатъчно ли е? Не. Нужно ли е? Абсолютно. Санкциите ще имат смисъл само ако те са скъпи и за двете страни, а това ще бъде скъпо", казва банкерът, цитиран от Reuters.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023