Снимка: © Getty Images

Унгарският парламент разреши на премиера Виктор Орбан да управлява страната чрез декрети безсрочно. Това стана с приемането на закона за извънредното положение, приет заради кризата с новия коронавирус. 

Докато законодателството е в сила, няма да се провеждат частични избори или референдуми, а правителството на Орбан ще има право да прекратява действието на определени съществуващи закони. Лицата, които разпространяват данни с невярно или подвеждащо съдържание и които разпространяват тревожна информация сред големи групи хора, ще са заплашени с наказателно преследване и лишаване от свобода. 137 депутати гласуваха "за", 53 "против", а 9 не гласуваха. Извънредните мерки могат да бъдат отменени само с ново мнозинство от 2/3. 
 
Депутатите от управляващата партия отхвърлиха критиките от страна на опозицията за това, че Орбан получава право да заобиколи волята на законодателното събрание или съществуващия правен ред. Мнозинството от "Фидес" отказа да приеме предложението за 90-дневен срок на извънредното положение. 

Правни експерти предупреждават, че разширяването на правомощията на Орбан в контекста на авторитарния стил на управление може да постави страната в ситуация на "законен" политически произвол и натиск върху свободното слово. Европейската комисия ще направи преглед на извънредното законодателство в Унгария, за да провери дали то съответства на изискванията за върховенство на закона, казва комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред "Политико". Будапеща вече е в процес на наказателна процедура, която може да я остави без право на глас в ЕС.

Следващите редовни парламентарни избори в Унгария би трябвало да се проведат през 2022 г. Новият закон не споменава забрана за провеждане на парламентарния вот. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат