Виктор Орбан ще управлява Унгария с декрети Снимка: © Getty Images

Унгарският парламент разреши на премиера Виктор Орбан да управлява страната чрез декрети безсрочно. Това стана с приемането на закона за извънредното положение, приет заради кризата с новия коронавирус.

Докато законодателството е в сила, няма да се провеждат частични избори или референдуми, а правителството на Орбан ще има право да прекратява действието на определени съществуващи закони. Лицата, които разпространяват данни с невярно или подвеждащо съдържание и които разпространяват тревожна информация сред големи групи хора, ще са заплашени с наказателно преследване и лишаване от свобода. 137 депутати гласуваха "за", 53 "против", а 9 не гласуваха. Извънредните мерки могат да бъдат отменени само с ново мнозинство от 2/3.

Депутатите от управляващата партия отхвърлиха критиките от страна на опозицията за това, че Орбан получава право да заобиколи волята на законодателното събрание или съществуващия правен ред. Мнозинството от "Фидес" отказа да приеме предложението за 90-дневен срок на извънредното положение.

Правни експерти предупреждават, че разширяването на правомощията на Орбан в контекста на авторитарния стил на управление може да постави страната в ситуация на "законен" политически произвол и натиск върху свободното слово. Европейската комисия ще направи преглед на извънредното законодателство в Унгария, за да провери дали то съответства на изискванията за върховенство на закона, казва комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред "Политико". Будапеща вече е в процес на наказателна процедура, която може да я остави без право на глас в ЕС.

Следващите редовни парламентарни избори в Унгария би трябвало да се проведат през 2022 г. Новият закон не споменава забрана за провеждане на парламентарния вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022