Снимка: © Unsplash

Литва е отчела 45 смъртни случая и общо 1385 заразени с коронавирус, сочат данните на Worldometers. За справка – заболелите в България са общо 1488, а жертвите – 65. Населението на Литва е около 2,8 млн. души, а направените тестове са над 125 хиляди.

Балтийската държавата е един от добрите примери в борбата с пандемията, а сега привлече вниманието и с първите стъпки по отварянето на заведенията. 

Ресторантите и баровете почти навсякъде в света са затворени като предпазна мярка срещу Covid-19. Във Вилнюс обаче местните власти позволиха на 18 ресторанти и барове да извадят маси отвън, за които не се плаща такса. Целта им е хората да могат да се събират на едно място, но при спазване на необходимата социална дистанция. Масите ще бъдат разположени на няколко метра разстояние, а дистанцията между хората трябва да бъде поне 2 метра. Това е една от стъпките за постепенно отпускане на мерките в страната.

Магазините, фризьорските салони и салоните за красота отново отвориха врати в понеделник. В цяла Литва същия ден беше подновена работата на музеи, библиотеки и кафенета.

Кметът на Вилнюс – Ремигиюс Шимашиус, каза, че изкарването на маси пред кафенета и ресторанти няма да важи за заведенията, намиращи се в Стария град. Той е защитен от ЮНЕСКО, а тесните улици не предразполагат към спазване на необходимите предписания за социална дистанция.

„По големи и малки площади, улици – околните кафенета ще могат да поставят масите си отвън безплатно през настоящия сезон. По този начин ще възобновят своите дейности по време на карантината. Просто отворете врати, работете, запазете работните места и поддържайте Вилнюс жив“, съобщи миналата седмица Шимашиус.

Неговото решение бе посрещнато с ентусиазъм от представителите на бизнеса. Председателят на литовската Асоциация на хотелите и ресторантите – Евада Шишкаускиене, определи мярката като „дошла точно навреме“.

„Това допълнително пространство ще им помогне да приемат повече посетители и да върнат обратно живота по улиците на града, без да нарушават изискванията за безопасност“, съобщи тя.

Вече над 162 кафенета, барове и ресторанти са подали искане да извадят маси на обществени места във Вилнюс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев