Виното - портал към света и удоволствие за сетивата

Вино от Италия, Франция или пък от Португалия? Вино за обяд с приятели, или за романтична вечеря с любимия човек? Питали ли сте се някога кое е най-хубавото вино в света? Или пък кое е виното за вас?

Според сомелиера Благой Кузмански отговорът на всички тези въпроси е един. А именно - най-хубавото вино е това, което прави един момент незабравим. Защото то е много повече от вкус. Виното е емоция и споделеност тук и сега.

Потапяме се в света на виното с Благой Кузмански. За хората, които го познават, той е „Човекът вино“ – любим събеседник, който може да разкрие нови светове с чаша в ръка. Благой започва кариерата си като сомелиер в Лондон. Работил е в едни от най-добрите ресторанти със звезда „Мишлен“ в света. Живял е в САЩ и Швейцария.

Където и да е бил обаче, съдбата винаги го връща обратно в България, вероятно защото, както се шегува самият той, „камъкът си тежи на мястото“. В момента е устремен към най-заветната цел във винения свят – диплома „Master Sommelier“. В световен мащаб взелите този изпит са под 300 души. Благой отдавна не си води статистика за броя на вината, които е опитвал. Казва, че вероятно вече достигат 500 000.


Снимка: Благой Кузмански

„Виното е първата ми мисъл, когато се събудя и последната ми мисъл преди да заспя. Изкуство. Интелектуална материя. Възможност да се разходя във всеки един момент из полята на Тоскана, из склоновете на Бургундия или из хълмовете на Шампан. Възможност да опозная историята, кухнята и традициите на всеки един регион. Възможност да комуникирам с хора, макар и да не говорим общ език. Възможност да изживея живот, който обогатява душата и ума ми. Възможност да бъда полезен на света“, споделя Благой Кузмански.

Снимка: Благой Кузмански

Подбрана от него селекция вина може да бъде открита и закупена в някои от супермаркетите на българската търговска верига „Фантастико“ (на следните адреси в София: бул. "Г.М. Димитров" №77; бул. "Черни връх" №204; бул. "Симеоновско шосе" №87А; кв. "Манастирски ливади", ул. "Пирин" 51А; кв. "Изгрев", ул. "Стефан Стамболов" 138). Селекцията е от 8 както разпознаваеми, така и по-малко известни вина у нас.

„Спечелвайки доверието на клиентите с познати за тях вина, вярвам че ще се доверят на цялата ми селекция много по-лесно, макар и да не познават определен сорт или производител“, казва Кузмански.

Вината, които може да откриете във „Фантастико“, са от различни държави, избрани не случайно: „Италия почти винаги е лежерна и достъпна. Франция е елегантна, понякога задължаваща, но винаги изискана. Вината на Португалия са отпускащи и неангажиращи. Австрия - тя би могла да бъде много неща. Вината й имат френска ефирност, изразена, но изключително приятна свежест и огромно разнообразие от местни сортове“, разказва за избора си Благой Кузмански.

Ваше решение е във виното на коя от тези държави искате да се потопите. А защо не и във всяка от тях, както би ви посъветвал сомелиерът, според когото животът е твърде кратък, за да пиете едно и също вино.

И ако вече си задавате въпроса каква е рецептата за качественото вино и как можете да го откриете, то трябва да знаете, че тайната се крие не в марката и името, а в баланса на вкуса. Всяко вино трябва да „говори“ за произхода си, казва сомелиерът. Ароматът и структурата му трябва да отразяват дали идва от място с топъл или студен климат.

Благой Кузмански казва, че тенденции има и във виното. В момента световната тенденция показва, че хората търсят все по-свежи, леки, плодови и „пивки“ вина. „В България ми прави впечатление, че интересът към пенливи вина е все по-голям и хората са склонни да пробват вината от така наречения Стар Свят - вина, произвеждани в Европа“, разказва Благой Кузмански. Точно такива могат да опитат и клиентите на „Фантастико“.


Снимка: Благой Кузмански

Каквито и предпочитания за вино да имате, трябва да знаете, че на първо място то е непрестанно пътуване и учене. Опознаване на нови светове, държави, култури, кухни и хора. Виното е наслада за небцето, за която само трябва да си готов да отвориш съзнанието си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокуратурата и КПКОНПИ претърсват имоти на кмет от ДПС-Доган

Разследващи провеждат спецакция в село Минерални бани, Хасково

12:01 - 20.09.2024
Важно днес

Откриха голямо количество радиоактивен метал при секретна операция

Америцият е силно токсичен елемент

10:37 - 20.09.2024
Важно днес

Руските доброволци вече са най-голямият брой убити на фронта в Украйна

Над 70 хил. души са жертвите до този момент за руската страна

08:55 - 20.09.2024
Важно днес

ДАНС след проверка: България не е замесена по никакъв начин с взривените пейджъри

Спецслужбите установиха "по безспорен начин", че в Бъглария не са внасяни или произвеждани такива пейджъри

08:14 - 20.09.2024
Важно днес

Ударената от наводнения Централна Европа ще получи милиарди евро от ЕС

Властите в Полша и съседна Чехия вече предупредиха, че икономиките им ще пострадат заради последствията от наводненията

07:39 - 20.09.2024
Важно днес

Израел нанесе десетки удари срещу Ливан и обяви "нова фаза на войната" срещу "Хизбула" (Обновена)

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024