Снимка: © Getty Images

Пандемията от Covid-19 създаде неочакван проблем с огромни размери за Дания. Страната, която остава най-големият износител на кожа от визон в света, ще трябва да унищожи цялата налична популация в производствените си центрове заради появата на мутирала версия на новия коронавирус.

Новият щам е засечен във ферма за визони и има данни, че се е пренесла върху хора. Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че това може да доведе до ситуация, в която бъдещите ваксини за Covid-19 няма да предпазват ефективно от зараза с новооткрития вирус.

Това е причината тя да нареди унищожаване на всички визони във фермите - между 15 и 17 милиона животни по оценка на датските служби.

Мутиралият вирус може да има сериозни негативни последствия за цялата световна реакция срещу пандемията, казва още Фредериксен. Случаи на Covid-19 са засечени сред служители в 207 от общо 1100 ферми за визони в страната, като има 12 случая на хора, които са се разболяли от мутиралия вирус.

Индустрията с производството на кожа от визон в Дания е най-голямата в световен мащаб, а лишаването на страната от планираните продажби се оценява на около 350-400 млн. евро загуби.

Препоръката за унищожаване на популацията е дадена от датския Statens Serum Institut, който се занимава с изследвания на инфекциозни болести.

В операцията по обезопасяването на стопанствата ще се включат и служители от армията.

Отглеждането на визони за производство на кожа е бизнес, срещу който има голяма съпротива от страна на природозащитни организации.

"Макар че това не е пълна забрана на производството, решението (на датското правителство) е сигнал за края на практиката, при която милиони животни страдат, заключени в малки клетки във фермите, за да обслужват целите на модната индустрия, от които никой няма нужда. Поздравяваме премиера на Дания за решението й да вземе това важно решение в защита на датския народ, основано на научни доказателства", казва Джоана Сваб, от организацията Humane Society International.

Властите в Дания вече са взели мерки за премахването на животните, за които има съмнения, че са влезли в контакт с мутиралия вирус още през октомври. Убити са 1 млн. визони в радиус от 8.4 км от местата, в които има потвърдена или предполагаема инфекция.

Подобни действия бяха предприети и във ферми в Нидерландия и Испания заради открити заболявания.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че ще се наложи въвеждането на допълнителни ограничителни мерки за жителите на няколко общини в страната, за да не се допусне още по-широко разпространение на заразата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков