Снимка: © Getty Images

Пандемията от Covid-19 създаде неочакван проблем с огромни размери за Дания. Страната, която остава най-големият износител на кожа от визон в света, ще трябва да унищожи цялата налична популация в производствените си центрове заради появата на мутирала версия на новия коронавирус. 

Новият щам е засечен във ферма за визони и има данни, че се е пренесла върху хора. Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че това може да доведе до ситуация, в която бъдещите ваксини за Covid-19 няма да предпазват ефективно от зараза с новооткрития вирус.

Това е причината тя да нареди унищожаване на всички визони във фермите - между 15 и 17 милиона животни по оценка на датските служби.

Мутиралият вирус може да има сериозни негативни последствия за цялата световна реакция срещу пандемията, казва още Фредериксен. Случаи на Covid-19 са засечени сред служители в 207 от общо 1100 ферми за визони в страната, като има 12 случая на хора, които са се разболяли от мутиралия вирус.  

Индустрията с производството на кожа от визон в Дания е най-голямата в световен мащаб, а лишаването на страната от планираните продажби се оценява на около 350-400 млн. евро загуби.

Препоръката за унищожаване на популацията е дадена от датския Statens Serum Institut, който се занимава с изследвания на инфекциозни болести.

В операцията по обезопасяването на стопанствата ще се включат и служители от армията. 

Отглеждането на визони за производство на кожа е бизнес, срещу който има голяма съпротива от страна на природозащитни организации. 

"Макар че това не е пълна забрана на производството, решението (на датското правителство) е сигнал за края на практиката, при която милиони животни страдат, заключени в малки клетки във фермите, за да обслужват целите на модната индустрия, от които никой няма нужда. Поздравяваме премиера на Дания за решението й да вземе това важно решение в защита на датския народ, основано на научни доказателства", казва Джоана Сваб, от организацията Humane Society International. 

Властите в Дания вече са взели мерки за премахването на животните, за които има съмнения, че са влезли в контакт с мутиралия вирус още през октомври. Убити са 1 млн. визони в радиус от 8.4 км от местата, в които има потвърдена или предполагаема инфекция. 

Подобни действия бяха предприети и във ферми в Нидерландия и Испания заради открити заболявания. 

Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че ще се наложи въвеждането на допълнителни ограничителни мерки за жителите на няколко общини в страната, за да не се допусне още по-широко разпространение на заразата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ