Председателят на Комисията по външна политика в 44 Народно събрание Джема Грозданова е подала оставка като член на ПГ на ГЕРБ и се отказва от мандата си като депутат. 

Изненадващото решение беше обявено в сряда, а мотивите й дадоха повод за съмнения в сътресение на високо ниво в ГЕРБ. 

"Комбинацията от възпитание, придобити умения, образование и житейски опит ми дава основание да мисля, че към момента не мога да бъда полезна в сферата на моята дейност. Затова подавам оставка", посочва Джема Грозданова в писмото, с което моли да бъде освободена от Народното събрание. 

Няколко медии припомнят, че Грозданова се появи на едно от последните събития, организирани от Цветан Цветанов и неговия Евро-атлантически център за сигурност в края на юни. Не е ясно дали то е допринесло за решението за напускане.

"Чрез длъжността, която заемах успявах да мотивирам позиции, да търся и да пазя баланса между институциите, да намирам компромисни решения чрез преговори. В полза на България. Успявах да намирам точката на съгласието по различни теми и да уважавам мнението на другия. Признавам напредъка на България по време на прехода и искам всичко постигнато да се надгражда и да бъде устойчиво. Вярвам, че гражданите на България имат своята роля във вземането на решения", се казва още в мотивите й. "За мен „Парламентът е нарочно сформирано събрание на една нация, която има общ интерес – този на цялото“. 

Джема Грозданова беше избрана за зам.-председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в началото на 2019.

Анонсът й за напускане на Народното събрание беше последван от високи оценки за професионализма й като ръководител на Външната комисия - както от десни, така и от леви политици. 

Бившият външен министър Кристиян Вигенин (БСП) изказва благодарността си към Грозданова за "доброто сътрудничество по важните за България теми". 

"Особено ценя партньорството ни по време на Първото българско председателство на Съвета на ЕС - парламентарното му измерение беше консенсусно и наистина българско, а не партийно", казва той в публикация под писмото й във Facebook. 

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, също описва Джема Грозданова като професионалист с достойна позиция. Поздравления поздравява и от евродепутата и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който изтъква "умереността, последователността и търпението в тези трудни дузина години". 

Поредността на листата на ГЕРБ от 24 МИР София, от която тя стана народен представител, предвижда мандатът й да бъде поет от музиканта Калин Вельов. Пред БНР той е потвърдил, че ще влезе в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията