Висш руски политик и жена му са осиновили отвлечено от Украйна момиченце

Украйна и международната общност имат доказателства за отвличането на хиляди украински деца от окупираните от Русия територии и отвеждането им на руска земя. Много от тези деца имат живи родители и близки в родината си, но са осиновявани незаконно от руски семейства. За първи път обаче се появява разследване, според което в престъпната практика е замесен високопоставен руски политик - това е лидерът на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Той е депутат в Руската дума и смятан за един от близките поддръжници на Владимир Путин и режима в Москва.

Разследвавето е на проекта "Важни истории" и Top Hat/Hayloft Productions и се позовава на съдебни документи и свидетелски показания. Според данните Миронов и настоящата му и сравнително нова съпруга Инна Варламова са осиновили едногодишно момиченце, което е изведено от Херсонска област в Украйна, а името и самоличността му вече са променени. Това е "първият документиран случай на осиновяване на украинско дете от руски политик от такъв ранг", пише изданието.

Историята започва през 2022 г. - няколко месеца, след като Русия нахлува в Украйна на 24 февруари 2022 г. и започва пълномащабна война. През есента Миронов и Варламова са се оженили, макар сватбата да не е била официално съобщена, показват данните, до които "Важни истории" достига. Това е петият поред брак на Миронов и четвърти за Варламова. Той е политик от десетиления, бил е и кандидат за президент, а тя е работила в Съвета на федерацията повече от девет години, след което от 2015 г. е част от администрацията на Държавната дума. Публични данни за познанството на двамата са от 2019 г., когато започват да се появяват на общи снимки.

В края на август 2022 г. Варламова е в Херсонска област - една от частите на Украйна, които Русия опитва да завземе от началото на войната си. С нея е и заместник-ръководителката на фракцията "Справедлива Русия - за истината" Яна Лантратова. Посещават местната областна болница, където се лекуват 10-месечната Маргарита Прокопенко и двегодишният Иля Вашченко. Според началника на педиатричното отделение на болницата Наталия Лютикова съпругата на Миронов е била и с Татяна Завалска. Последната е назначена от руските окупационни власти начело на местния детски дом и веднага след посещението е започнала да се обажда с настояване двете деца да бъдат изписани. Разказът на Лютикова продължава с това, че Завалска е заявила, че Варламова "си ги е избрала и ще ги заведе в Москва, всичко е готово и има билети".

Така и става - в деня, в който напускат болницата, Маргарита и Иля са взети от детския дом, където са били преди началото на руската инвазия. Според официалната версия те са отведени в Москва "за преглед и рехабилитация". Украинското издание "Хромадске" пише, че Завалска е взела децата от болницата, като е съпроводила и извозването им до окупирания от 2014 г. украински полуостров Крим - окупация, заради която Сергей Миронов е в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС руснаци, близки до режима на Путин още оттогава.

Седмица по-късно децата са били в Московска област. Департаментът на Министерството на социалното развитие в Московска област изпратил запитване до Херсонския детски дом с настояване да изпратят документи, че Маргарита и Иля са останали без родителска грижа.

През ноември 2022 г. Подолският градски съд на Московска област разглежда граждански иск. Заинтересованата по него страна е Инна Варламова, а заявител - Департаментът на Министерството на социалното развитие. "Важни истории" отбелязват, че за да се осинови дете в Русия, е необходимо да се подаде молба до съда.

Според документите, с които разполага разследващият екип, през декември 2022 г., месец след решението на съда, Миронов и Варламова осиновяват Маргарита. По това време тя е била на малко повече от година.

Журналистите твърдят, че името на момиченцето също е променено - тя става Марина Сергеевна Миронова. Източник, запознат със ситуацията на Маргарита и Иля, съобщава, че биологичната майка на Маргарита е лишена от родителски права, а баща ѝ е починал, но тя има други роднини в Украйна.

За съдбата на Иля от "Важни истории" знаят само, че от септември 2023 г. той е в Московска област и е получил ново удостоверение за раждане.

Адвокатката по граждански права Мария Чащилова отбеляза, че осиновяването на деца, изведени от Украйна в Русия, може да се смята за нарушение на Конвенцията на ООН за защита на правата на човека в частта "за предотвратяване на геноцид". Отвличането на деца по време на война се смята за едно от тежките военни престъпления според международното право. Според правозащитничката правните последици за осиновителите в подобна ситуация са трудно предвидими, но Международният наказателен съд в Хага може да издаде заповед за арест на извършителите на подобен акт.

Рускоезичният независим сайт "Медуза" пише, че е потърсил Миронов и комисаря по правата на детето в Русия Мария Лвова-Белова за реакция, но отговори няма.

Самият президент на Русия Владимир Путин и Мария Лвова-Белова вече са с издадени международни заповеди за арест от съда в Хага заради отвличането на украински деца от окупираните територии. Това се случи през март. В резултат Путин не може да стъпи на територията на нито една страна, която признава юрисдикцията на Хага, защото това ще означава незабавния му арест.

Руският президент Владимир Путин обяви, че "частичната" мобилизация скоро ще приключи Съдът в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин

Хиляди украинци търсят отвлечените си от руснаците близки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024