Съдът в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин Снимка: © Getty Images

Магистрати от Международния наказателен съд в Хага издадоха заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и ръководителката на Комисията за правата на децата към неговата администрация Мария Лвова-Белова.

Владимир Путин е заподозрян за това, че е извършил две военни престъпления - незаконна депортация на деца и незаконно извеждане на деца от окупираните територии на Украйна към Руската федерация.

"Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, за извършването на престъпленията директно, съвместно с други и/или чрез други, или за това, че не е упражнил адекватен контрол въхру цивилните и военни свои подчинени, които са извършили тези престъпления", се казва в решението на съда.

Мария Лвова-Белова е обвинена за същите военни престъпления.

Председателят на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански (Полша) подчертава, че международното право забранява на окупационните сили да прехвърлят цивилно население от територията, на която то живее, към други земи.

"Децата се ползват от специална защита според Женевската конвенция. Съдържанието на заповедите за арест са пазени в тайна, за да се предпазят жертвите. Международният съд придава огромно значение на защитата на жертвите, особено на децата. Въпреки това съдиите от камарата прецениха, че в този случай ще обявят публично съществуването на тези заповеди за арест в интерес на правосъдието и за предотвратяване на извършването на бъдещи престъпления", казва той.

Решенията бяха обявни след поредното посещение на прокурора към съда Карим Хан в Украйна.

"Многократно казвам, че децата повече не бива да остават забравените жертви на този конфликт. Децата не може да се третират като плячка във войната", казва още той.

Последният арестуван и осъден на доживотен затвор от съда в Хага беше Радован Караджич, обвинен и признат за виновен за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев реагира с цинизъм на новината за заповедта за арест: "Международният наказателен съд е издал заповед за арест на Владимир Путин. Няма нужда да обяснявам къде трябва да се използва тази хартия", пише той в Twitter.

Руският опозиционер и бизнесмен Михаил Ходорковски обаче "поздрави Владимир Владимирович със задочния арест" и коментира, че "Това е само първа стъпка по дългия път".

Заповедта за арест означава, че Владимир Путин ще бъде задържан, ако влезе на територията на държава, която признава юрисдикцията на Международния наказателен съд - до 2016 г. и Русия го правеше.

Почти всички държави от Европа - включително България - са страна по т.нар. Римски статут, който урежда работата на съда в Хага. Към него се причисляват и държави като Бразилия, Япония, Южна Африка и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024