Снимка: © Национална лотария

Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд заради промените в Закона за хазарта, с които държавата беше определена за единствения възможен организатор на лотария (с изключение на томбола, бинго и кено). 

Искането на адвокатурата е изпратено до КС на 13 май - дни преди Васил Божков да публикува компрометиращи sms-и от предполагаемата си комуникация с финансовия министър Владислав Горанов. 

Двете най-големи лотарийни компании в България - "Национална лотария" и "Ню Геймс" - бяха собственост на Божков, докато законът не беше променен през февруари 2020 г. и остави бизнеса му без лиценз. 

 Висшият адвокатски съвет се е възползвал от правото си (въведено през 2015 г. с промяна в конституцията) да сезира КС "с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". 

Делото е разпределено за докладване на съдия Атанас Семов (избран в КС от квотата на президента). 

Според авторите на искането, промените в Закоан за хазарта нарушават чл. 18, ал. 4 от конституцията, в която са изброеени конкретните сфери на обществено-икономическите отношения, върху които може да се наложи държавен монопол: "жп транспорт, национални пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества". 

"Нито хазартната дейност като цяло, нито обособени части от нея са посочени в конституционната разпоредба", казват от Висшия адвокатски съвет. 

Писмото до КС е подписано от председателя на съвета Ралица Негенцова. Към него е приложен и  протокол от заседание на адвокатите от 8 май 2020 г., на което с 11 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" се приема решение да сезира конституционните съдии по въпроса за лотарийните игри. 

Колко пъти досега Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд? 

Първото дело по жалба на ВАдС е подадено през лятото на 2018 г., когато адвокатите протестираха срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция се прехвърляха от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Жалба беше внесена и срещу други текстове от НПК, които засягаха задочното водене на дела срещу обвиняеми лица. Съдът отсъди срещу искането на ВАдС с три особени мнения на Кети Маркова, Гроздан Илиев и Румен Ненков. 

През юни 2019 г. Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд за промените в Закона за митниците, който забраняваше митничари да бъдат обвиняеми или подсъдими лица. КС се произнесе в полза на адвокатите и тесктът от Закона за митниците бе обявен за противоконституционен. 

През ноември 2019 г. адвокатите отново се обърнаха към КС заради промени в Закона за ДДС, заради дискриминационни срокове за регистрация по ДДС според периода, в който търговецът постига лимита за оборот от 50 000 лв. Делото при докладчик Анастас Анастасов е допуснато за разглеждане по същество през февруари 2020 г. Все още няма решение по него. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро