Снимка: © Национална лотария

Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд заради промените в Закона за хазарта, с които държавата беше определена за единствения възможен организатор на лотария (с изключение на томбола, бинго и кено). 

Искането на адвокатурата е изпратено до КС на 13 май - дни преди Васил Божков да публикува компрометиращи sms-и от предполагаемата си комуникация с финансовия министър Владислав Горанов. 

Двете най-големи лотарийни компании в България - "Национална лотария" и "Ню Геймс" - бяха собственост на Божков, докато законът не беше променен през февруари 2020 г. и остави бизнеса му без лиценз. 

 Висшият адвокатски съвет се е възползвал от правото си (въведено през 2015 г. с промяна в конституцията) да сезира КС "с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". 

Делото е разпределено за докладване на съдия Атанас Семов (избран в КС от квотата на президента). 

Според авторите на искането, промените в Закоан за хазарта нарушават чл. 18, ал. 4 от конституцията, в която са изброеени конкретните сфери на обществено-икономическите отношения, върху които може да се наложи държавен монопол: "жп транспорт, национални пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества". 

"Нито хазартната дейност като цяло, нито обособени части от нея са посочени в конституционната разпоредба", казват от Висшия адвокатски съвет. 

Писмото до КС е подписано от председателя на съвета Ралица Негенцова. Към него е приложен и  протокол от заседание на адвокатите от 8 май 2020 г., на което с 11 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" се приема решение да сезира конституционните съдии по въпроса за лотарийните игри. 

Колко пъти досега Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд? 

Първото дело по жалба на ВАдС е подадено през лятото на 2018 г., когато адвокатите протестираха срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция се прехвърляха от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Жалба беше внесена и срещу други текстове от НПК, които засягаха задочното водене на дела срещу обвиняеми лица. Съдът отсъди срещу искането на ВАдС с три особени мнения на Кети Маркова, Гроздан Илиев и Румен Ненков. 

През юни 2019 г. Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд за промените в Закона за митниците, който забраняваше митничари да бъдат обвиняеми или подсъдими лица. КС се произнесе в полза на адвокатите и тесктът от Закона за митниците бе обявен за противоконституционен. 

През ноември 2019 г. адвокатите отново се обърнаха към КС заради промени в Закона за ДДС, заради дискриминационни срокове за регистрация по ДДС според периода, в който търговецът постига лимита за оборот от 50 000 лв. Делото при докладчик Анастас Анастасов е допуснато за разглеждане по същество през февруари 2020 г. Все още няма решение по него. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед