Снимка: © Национална лотария

Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд заради промените в Закона за хазарта, с които държавата беше определена за единствения възможен организатор на лотария (с изключение на томбола, бинго и кено). 

Искането на адвокатурата е изпратено до КС на 13 май - дни преди Васил Божков да публикува компрометиращи sms-и от предполагаемата си комуникация с финансовия министър Владислав Горанов. 

Двете най-големи лотарийни компании в България - "Национална лотария" и "Ню Геймс" - бяха собственост на Божков, докато законът не беше променен през февруари 2020 г. и остави бизнеса му без лиценз. 

 Висшият адвокатски съвет се е възползвал от правото си (въведено през 2015 г. с промяна в конституцията) да сезира КС "с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". 

Делото е разпределено за докладване на съдия Атанас Семов (избран в КС от квотата на президента). 

Според авторите на искането, промените в Закоан за хазарта нарушават чл. 18, ал. 4 от конституцията, в която са изброеени конкретните сфери на обществено-икономическите отношения, върху които може да се наложи държавен монопол: "жп транспорт, национални пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества". 

"Нито хазартната дейност като цяло, нито обособени части от нея са посочени в конституционната разпоредба", казват от Висшия адвокатски съвет. 

Писмото до КС е подписано от председателя на съвета Ралица Негенцова. Към него е приложен и  протокол от заседание на адвокатите от 8 май 2020 г., на което с 11 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" се приема решение да сезира конституционните съдии по въпроса за лотарийните игри. 

Колко пъти досега Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд? 

Първото дело по жалба на ВАдС е подадено през лятото на 2018 г., когато адвокатите протестираха срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция се прехвърляха от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Жалба беше внесена и срещу други текстове от НПК, които засягаха задочното водене на дела срещу обвиняеми лица. Съдът отсъди срещу искането на ВАдС с три особени мнения на Кети Маркова, Гроздан Илиев и Румен Ненков. 

През юни 2019 г. Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд за промените в Закона за митниците, който забраняваше митничари да бъдат обвиняеми или подсъдими лица. КС се произнесе в полза на адвокатите и тесктът от Закона за митниците бе обявен за противоконституционен. 

През ноември 2019 г. адвокатите отново се обърнаха към КС заради промени в Закона за ДДС, заради дискриминационни срокове за регистрация по ДДС според периода, в който търговецът постига лимита за оборот от 50 000 лв. Делото при докладчик Анастас Анастасов е допуснато за разглеждане по същество през февруари 2020 г. Все още няма решение по него. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети