Висшият адвокатски съвет сезира КС заради лотариите Снимка: © Национална лотария

Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд заради промените в Закона за хазарта, с които държавата беше определена за единствения възможен организатор на лотария (с изключение на томбола, бинго и кено).

Искането на адвокатурата е изпратено до КС на 13 май - дни преди Васил Божков да публикува компрометиращи sms-и от предполагаемата си комуникация с финансовия министър Владислав Горанов.

Двете най-големи лотарийни компании в България - "Национална лотария" и "Ню Геймс" - бяха собственост на Божков, докато законът не беше променен през февруари 2020 г. и остави бизнеса му без лиценз.

Висшият адвокатски съвет се е възползвал от правото си (въведено през 2015 г. с промяна в конституцията) да сезира КС "с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите".

Делото е разпределено за докладване на съдия Атанас Семов (избран в КС от квотата на президента).

Според авторите на искането, промените в Закоан за хазарта нарушават чл. 18, ал. 4 от конституцията, в която са изброеени конкретните сфери на обществено-икономическите отношения, върху които може да се наложи държавен монопол: "жп транспорт, национални пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества".

"Нито хазартната дейност като цяло, нито обособени части от нея са посочени в конституционната разпоредба", казват от Висшия адвокатски съвет.

Писмото до КС е подписано от председателя на съвета Ралица Негенцова. Към него е приложен и протокол от заседание на адвокатите от 8 май 2020 г., на което с 11 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" се приема решение да сезира конституционните съдии по въпроса за лотарийните игри.

Колко пъти досега Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд?

Първото дело по жалба на ВАдС е подадено през лятото на 2018 г., когато адвокатите протестираха срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция се прехвърляха от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Жалба беше внесена и срещу други текстове от НПК, които засягаха задочното водене на дела срещу обвиняеми лица. Съдът отсъди срещу искането на ВАдС с три особени мнения на Кети Маркова, Гроздан Илиев и Румен Ненков.

През юни 2019 г. Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд за промените в Закона за митниците, който забраняваше митничари да бъдат обвиняеми или подсъдими лица. КС се произнесе в полза на адвокатите и тесктът от Закона за митниците бе обявен за противоконституционен.

През ноември 2019 г. адвокатите отново се обърнаха към КС заради промени в Закона за ДДС, заради дискриминационни срокове за регистрация по ДДС според периода, в който търговецът постига лимита за оборот от 50 000 лв. Делото при докладчик Анастас Анастасов е допуснато за разглеждане по същество през февруари 2020 г. Все още няма решение по него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024