Действащият вицепрезидент на Аржентина е осъдена за корупция. Тя се обяви за "жертва на съдебната мафия"

Един от най-влиятелните политици в Аржентина - вицепрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер - беше осъдена на шест години затвор по обвинения в корупция. Делото раздели общественото мнение в страната, а нейните поддръжници обещаха масови протести.

69-годишната Киршнер е призната за виновна за измама, тъй като е възлагала обществени поръчки за пътно строителство на свой приятел, докато е заемала поста на президент между 2007 и 2015 г.. Тя е насочвала стотици милиони долари от договори, финансирани със средствата на данъкоплатците, към своя познат бизнес партньор за изграждането на пътища в Патагония.

Присъдата е сериозен удар за Киршнер, настоящ вицепрезидент и силно поляризираща фигура в страната. Наказанието обаче не е окончателно и предстои да бъде обжалвано, като може да стигне и до Върхновия съд на Аржентина. Малко вероятно е обаче тя да изтърпи наказание лишаване от свобода, тъй като има имунитет поради функциите, които изпълнява в управлението на страната.

Съдът наложи на Киршнер и доживотна забрана за заемане на публични длъжности, която също ще бъде обжалвана. Дотогава тя ще продължи да заема вицепрезидентския пост

След като присъдата беше произнесена от съда, Киршнер обяви, че ще се оттегли от политиката, след като настоящият ѝ мандат като вицепрезидент приключи в края на следващата година. Тя каза още, че обвиненията срещу нея са политически мотивирани и се определи като "жертва на съдебната мафия".

"Няма да се кандидатирам за нищо. Нито за президент, нито за сенатор. Името ми няма да бъде в нито една бюлетина", заяви тя във видеообръщение от кабинета си в Националния конгрес, където е и сенатор.

Обвиненията по делото

Това е първият път в историята на Аржентина, в който вицепрезидент е осъден за престъпление, докато е заемал поста.

Прокурорите заявиха, че Фернандес де Кирхнер е била в незаконно партньорство по времето, когато е била президент на страната от 2007 до 2015 г. Те твърдят, че тя е създала схема, която е насочвала изгодни договори за обществени поръчки към неин приятел, като е взимала подкупи.

Въпросният неин приятел е бизнесмен и собственик на строителна фирма Ласаро Баес. Той е бил основният бенефициент на схемата и също е осъден на шест години затвор. Миналата година Баес вече беше осъден на 12 години затвор за пране на пари.

Коя е Кристина Фернандес де Киршнер?

Името на аржентийския лидер е добре познато, тъй като тя е прекарала близо 30 години в публичното пространство, включително като първа дама, президент и понастоящем заема поста на сенатор и вицепрезидент.

Тя е разследвана за десетки обвинения, предимно свързани с корупция, въпреки че четири дела са били прекратени, а по други две е била оправдана. Това е първото разследване, което стига до съдебен процес.

Привърженици на вицепрезидента излязоха на улицата пред апартамента ѝ в Буенос Айрес, за да покажат подкрепата си за нея. През септември срещу Кирхнер беше извършен опит за убийство. 35-годишен мъж насочи пистолет към главата ѝ, но оръжието засича и изстрелът не се осъществява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023