Вицепрезидентът на Аржентина оцеля след опит за атентат

Вицепрезидентът на Аржентина - Кристина Фернандес де Киршнер, оцеля след опит за убийство пред дома ѝ в Буенос Айрес, след като пистолетът, насочен към нея, засече и не успя да произведе изстрел.

Опитът за атентат е извършен, докато де Киршнер се е връщала от съда и пред дома си е поздравявала граждани, които са се събрали в нейна подкрепа.

Видео от инцидента показва как дулото на оръжието е насочено към вицепрезидента, която навежда глава, но изстрел няма.

Извършителят е задържан веднага след това. Той е бразилец на 35 години, а полицията се опитва да установи мотива зад нападението.

По думите на президента на страната Алберто Фернандес в пистолета е имало пет патрона, но той е засякъл при натискане на спусъка. Държавният глава осъди нападението и го определи като един от най-сериозните инциденти, откакто Аржентина е демократична държава.

Фернандес обяви петък за официален почивен ден, за да даде време на аржентинците да "изразят себе си в защита на живота, демокрацията и солидарността към нашия вицепрезидент".

69-годишната де Киршнер беше президент на страната между 2007 и 2015 г., след като наследи поста от съпруга си Нестор Киршнер.Тя е втората жена президент в историята на страната, но и първата жена, избрана за президент на Аржентина. След смъртта на съпруга си през 2010 г. тя оглави коалицията Фронт за победа, както и лявата фракция на Хустисиалистката партия.

През 2021 г. Киршнер бе обвинена в измама и в участие в схема за пренасочване на публични средства.

Вицепрезидентът на Аржентина

Прокурорите настояха за присъда от 12 години и доживотна забрана да се занимава с политика, ако съдът реши, че е виновна. Тъй като има парламентарен имунитет, тя не може да влезе в затвора, освен ако присъдата не бъде ратифицирана от Върховния съд на страната или не загуби мястото си в сената на изборите в края на 2023 г.

Киршнер отрича обвиненията и през последните дни стотици нейни поддръжници се събират пред дома ѝ в знак на подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024