Снимка: © Vivacom

Най-големият телеком в България – БТК (с търговска марка Vivacom) официално има своя шести пореден собственик. Това е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - United Group.

Vivacom обяви, че сделката е била финализирана на 31 юли. През април председателят на Надзорния съвет Спас Русев обяви, че споразумението ще е на стойност 1,3 млрд. евро.

Придобиването на БТК е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на United Group след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия телевизионен и интернет доставчик Forthnet. United Group планира "предстоящи инвестиции в развитие на потенциала на хората, технологиите и инфраструктурата".

"Развивайки своята дейност в двата сектора – телекомуникации и медии, платформата на United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители", съобщиха от Vivacom.

United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, вече е в надзора на БТК. Запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия бяха премахнати и така пречките за сделката отпаднаха, съобщи "Капитал".

Споразумението беше обявено още през ноември миналата година, а в началото на април Европейската комисия даде „зелена светлина“ за продажбата. Придобиването бе планирано именно за средата на 2020.

„За Vivacom влизането в семейството на United Group е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар. Изградихме силен бранд - синоним на качество и иновативност, и модерна компания с над 5 000 лоялни служители в цялата страна. Сега е правилният момент да  направим следващата крачка и нямаме търпение да работим и обменим опит с United Group и да развием телеком услугите в България на следващо ниво”, съобщи главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

В новия Надзорен съвет, освен Спас Русев, влизат представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос, който е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа - негов управляващ директор, Драган Шолак, който е основател на United Group, и Виктория Боклаг, която е изпълнителен директор на United Group.

"Vivacom" се установи като оператор номер 1 в България с отличен мениджмънт, впечатляващи финансови резултати, технологични постижения и забележителни усилия на целия си екип. С ясна визия и стратегия за бъдещето, Untied Group придобива още един лидер на пазара в региона. Вече обединени, с разраснат мащаб, талант и опит, ние можем да предложим най-новото поколение телеком услуги и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 27 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят“, каза Боклаг.

Кои са United Group и BC Partners?

Untied Group, базиран в Амстердам, е водещият независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. Благодарение на значителни инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и собствени технологии, компанията осигурява водещи за пазара услуги на клиенти в целия регион. През последните 20 години компанията успешно придобива над 100 бизнеса.

Всяка година United Group инвестира значителни средства в инфраструктура, технологии и развитие на медии. Към момента групата има над 10 000 служители, осигуряващи услуги на над 9,3 милиона потребители. 

BC Partners е водеща международна инвестиционна компания с над €23милиарда активи под формата на управление на ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост. Основана през 1986 година, компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия.

В момента BC Partners осъществява своята дейност на пазара чрез интегриран екип от офисите си в Европа и Северна Америка. От самото си създаване BC Partners Private Equity е финализирала 114 инвестиции в компании с обща стойност от над €145 милиарда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица