Vivacom официално стана собственост на United Group Снимка: © Vivacom

Най-големият телеком в България – БТК (с търговска марка Vivacom) официално има своя шести пореден собственик. Това е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - United Group.

Vivacom обяви, че сделката е била финализирана на 31 юли. През април председателят на Надзорния съвет Спас Русев обяви, че споразумението ще е на стойност 1,3 млрд. евро.

Придобиването на БТК е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на United Group след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия телевизионен и интернет доставчик Forthnet. United Group планира "предстоящи инвестиции в развитие на потенциала на хората, технологиите и инфраструктурата".

"Развивайки своята дейност в двата сектора – телекомуникации и медии, платформата на United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители", съобщиха от Vivacom.

United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, вече е в надзора на БТК. Запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия бяха премахнати и така пречките за сделката отпаднаха, съобщи "Капитал".

Споразумението беше обявено още през ноември миналата година, а в началото на април Европейската комисия даде „зелена светлина“ за продажбата. Придобиването бе планирано именно за средата на 2020.

„За Vivacom влизането в семейството на United Group е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар. Изградихме силен бранд - синоним на качество и иновативност, и модерна компания с над 5 000 лоялни служители в цялата страна. Сега е правилният момент да направим следващата крачка и нямаме търпение да работим и обменим опит с United Group и да развием телеком услугите в България на следващо ниво”, съобщи главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

В новия Надзорен съвет, освен Спас Русев, влизат представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос, който е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа - негов управляващ директор, Драган Шолак, който е основател на United Group, и Виктория Боклаг, която е изпълнителен директор на United Group.

"Vivacom" се установи като оператор номер 1 в България с отличен мениджмънт, впечатляващи финансови резултати, технологични постижения и забележителни усилия на целия си екип. С ясна визия и стратегия за бъдещето, Untied Group придобива още един лидер на пазара в региона. Вече обединени, с разраснат мащаб, талант и опит, ние можем да предложим най-новото поколение телеком услуги и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 27 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят“, каза Боклаг.

Кои са United Group и BC Partners?

Untied Group, базиран в Амстердам, е водещият независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. Благодарение на значителни инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и собствени технологии, компанията осигурява водещи за пазара услуги на клиенти в целия регион. През последните 20 години компанията успешно придобива над 100 бизнеса.

Всяка година United Group инвестира значителни средства в инфраструктура, технологии и развитие на медии. Към момента групата има над 10 000 служители, осигуряващи услуги на над 9,3 милиона потребители.

BC Partners е водеща международна инвестиционна компания с над €23милиарда активи под формата на управление на ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост. Основана през 1986 година, компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия.

В момента BC Partners осъществява своята дейност на пазара чрез интегриран екип от офисите си в Европа и Северна Америка. От самото си създаване BC Partners Private Equity е финализирала 114 инвестиции в компании с обща стойност от над €145 милиарда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024