VIVACOM пребори компании от цяла Европа за престижна награда за иновация на годината Снимка: © Vivacom

VIVACOM спечели наградата за иновация на годината за платена телевизионна услуга (Pay TV Service Innovation of the Year) на престижните годишни награди VideoTech Innovation Awards (VIA), организирани от Digital TV Europe.

Digital TV Europe е една от най-авторитетните и достоверни международни платформи за новини и анализи в сферата на видео и дигиталния бизнес. Наградите ѝ целят да отличат най-модерните технологични постижения на компаниите в цяла Европа в сфери като облачни услуги, изкуствен интелект, ТВ услуги и други.

Телекомът е отличен за успешното и ефективно прилагане на HEVC кодек (High Efficiency Video Codec) в съществуваща IPTV платформа - без подмяна на цифровите приемници.

VIVACOM е един от първите оператори в Европа, който внедрява тази технология в своята мрежа. Тя позволява по-ефективно компресиране на каналите от интерактивната телевизия, като се запазва същото качество на картината и значително се намалява консумираното количество интернет трафик. По този начин се осигурява повече свободен капацитет на мрежата за използване на интернет услуга, както и по-ефективно използване на капацитета на CDN платформата за сервиране на телевизионно съдържание.

Досега стандартно интерактивната телевизия от VIVACOM използва MPEG4 HD със скорост 9Mbps и MPEG4 SD със скорост 3Mbps, а с HEVC кодека скоростите са намалени до по-малко от 4Mbps за HD съдържание и малко под 2Mbps за SD програми. Това прави сумарно спестения трафик около 50%.

"През 2020 г., с преминаването на работата и обучението в дистанционна форма и повечето прекарано време в дома, потреблението на използваните интернет и телевизионни услуги се повиши значително. Внедряването на HEVC кодек е иновативната стъпка на VIVACOM за гарантирането на високото качество на предлаганите услуги. Компанията успя да внедри технологията в до 40% от съществуващите си абонати само за един ден", споделиха от телекома.

VIVACOM се пребори с още десетки номинирани компании и достигна до финалния кръг със само още четири. Наградата за телекома бе определена от 13-членно жури от водещи технологични експерти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024