"Виж, Мангъров - ако бях жена, щях да ти пусна" Снимка: © gov.bg

„Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен при нашата среща“ – това сподели в студиото на „Тази сутрин“ по bTV Мангъров vs. Мутафчийски: Ефектът на второто мнение – най-яркият опозиционен глас срещу мерките на Националния оперативен щаб и неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски.

Миналия месец той се срещна с Бойко Борисов. “Тогава говорихме час-час и нещо и аз мисля, че той ме чу много добре. Разбра ме. С неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-ата минута той каза: „Виж, Мангъров - ако бях жена, щях да ти пусна“, сподели началникът на детската клиника в Инфекциозна болница.

Още от началото на карантината доцент Мангъров развива тезата за "стадния имунитет" - колкото повече млади и здрави хора преболедуват вируса, толкова по-бързо ще се справим с Covid-19.

„Това сега, което става с паркове, което става с детски градини, става въпреки всички резерви на щаба и се радвам, че премиерът ме чу. След срещата ни хората не бяха затворени нито за Цветница, нито за Великден“, сподели доц. Мангъров и по този начин намекна за разделителната линия между него и Националния оперативен щаб.

„Има ли конфронтация? Зад мен не стои никой, аз съм тук, защото се забавлявам. Това ми е работата. Когато виждам неща, които считам, че не са правилни, опитвам да ги коригирам“, каза доц. Мангъров.

Според него в България има "достоверно и доказано 280 хиляди души, които са имали контакт с Covid-19, а огромна част от тях не са разбрали".

Каза, че заключението за това може да се направи, ако се сравнят изследваните PCR тестове и резултатите за изградени антитела срещу коронавируса. "3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела – тоест по-малко от 4%“, каза инфекционистът.

Добави, че смъртността от коронавирус у нас е 0,04%, което означава, че умира един човек на 2500 души. За справка – смъртността при морбили е 1 промил (тоест 1 на 1000 души), каза доц. Мангъров.

„Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения - за да се спасят човешки животи. Но беше хубаво да се направи малко по-умно и да не се нанася такъв тежък икономически удар", смята той.

"Това с PCR-ите и бързите тестове можеше да се направи, преди да се затвори страната. В момента тя се отваря. Направихме тестове с полицаите, в Банско, но те не показаха едно и също нещо“, каза членът на просъществувалия за кратко експертен медицински съвет в борба срещу коронавируса.

С тези думи той припомни таргетното изследване, при което бяха тествани над 1000 полицаи на първа линия и бе отчетена ниска заболеваемост. Когато обаче бе направено масово тестване на жителите на Банско, то се оказа, че 5,5% от тях са заразени с Covid-19.

По думите на доц. Мангъров, в България продължителността на живота е много по-ниска, отколкото в Италия. Поради тази причина и смъртността от коронавируса е по-ниска.

"По средна продължителност на живота Италия е на четвърто място в света и средната възраст на починалите от коронавируса там е над 80 г. България е на 80-о място в света със средна продължителност на живота около 73 г.", сподели той.

Доц. Мангъров сравни ситуацията в двете държави с детско отделение в лечебно заведение. Каза, че ако приемем, че Италия е болница с отделение за недоносени бебета, то "ние сме болница, в която няма недоносени новородени". При вирусна инфекция в първата, където има повече застрашени, броят на смъртните случаи ще е в пъти повече, обясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024