След опустошителните наводнения от 2 септември, над 250 домакинства в община Карлово се оказаха с разрушена инфраструктура, прекъснато електроснабдяване, дворове, потънали в кал и без достъп до хранителни продукти и чиста питейна вода.

Загинаха десетки домашни животни, има паднали стълбове за улично осветление и запушени шахти и мостове, а кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, западно от град Карлово.

Върви спешна кампания за подпомагане на пострадалите от пороите села. Това са Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Клисура, Розино, Слатина и Христо Даново.

Как можем да помогнем

Към момента най-остра нужда има от физическа сила за разчистване и осигуряване на достъп до наводнените къщи, както и осигуряване на спешна подкрепа за най-силно засегнатите домакинства - стоки от първа необходимост, дезинфектанти, питейна вода, хранителни продукти, материали и техника за работата на доброволците.

Ако искате да подадете сигнал, свързан с пострадали от бедствието хора, да дарите помощ или да се включите в доброволческа група на място, може да се обадите на телефони 0899 16 06 29 – Деана Доралийска или 0894 47 17 81 – пресцентър община Карлово. Там ще ви насочат и ще ви обяснят къде е най-необходима помощта ви.

Община Карлово вече откри DMS кампания за дарения, така че ако искате да дарите пари, може да го направите с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO или директно тук.

Местната фондация "Заедно напред - Розино" започна дарителска кампания в Платформата.бг. като средствата, събрани оттам, ще отидат първо за на най-належащите нужди на пострадалите (храна и питейна вода), след което ще бъдат насочени към възстановяване на къщите. Може да дарите онлайн в Платформата.бг тук.

Присъедините се към Gorata.bg, които организират помощ на терен на 6.09. Те призовават всички, които имат възможност, да отидат на място в селата Богдан и Каравелово. Има необходимост от доброволци, които да чистят тинята, калта и дърветата от наводнените места. Може и да се занесат на място дарения под формата на трайни хранителни продукти (консерви, варива) и бутилирана вода.

През Gorata.bg можете да дарите и средства:

с ОСНОВАНИЕ: ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ
✔ Банков път:
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Титуляр: Фондация „Гората.бг“

✔ С банкова карта, или с PayPal тук:

Дарете хранителни продукти тук. Официално инициативата за събиране на храна на организация “Да спасим Младежкия хълм в гр. Пловдив!” е приключила, но все още се търсят дарения под формата на минерална вода и основни продукти като боб, ориз, леща, макарони, фиде, юфка, спагети, брашно, олио, захар, сол, захарни продукти, кроасани и консерви с дълъг срок на годност.

Ако имате достъп до строителни машини, свържете се с благотворителното сдружение "Брат за брата" в Стара Загора. Те призоваха който има възможност да изпрати лебедки, както и SUV автомобили/камиони, с които да се разтоварят някои от по-едрите дървета и да се започнат първоначални действия по справяне със ситуацията. Ако разполагате с високопроходим автомобили или друга строителна техника, може да се свържете с "Автомагистрали" или да следите форума на Offroad-Bulgaria, където има организирана акция за извозване на хора и продукти от и до засегнатите райони.

Свържете се с Българския червен кръст и директно попитайте с какво може да сте най-полезни за работата им на терен.

Ако имате медицинско образование, помощта ви може да е от огромно значение. От Българския лекарски съюз вече призоваха лекари, които имат възможност, да помогнат на пострадалите при наводненията. Ако сте лекар и може да помогнете, но не знаете към кого да се обърнете, може да се обадите на телефон 0893 334 662: отдел Административно и информационно осигуряване и човешки ресурси в община Карлово.

Присъединете се към Facebook групата Бедствието в Каравелово - Апел за помощ. Групата е много активна и оттам бързо ще ви ориентират как може да сте от максимална полза.

По оценка на експерти, за първоначално разчистване в наводнените села ще бъдат необходими минимум 2-3 седмици, за възстановяване на щетите ще са нужни месеци (ако има пари).

Допълнително, хората ще имат нужда от помощ за възстановяване на домовете им, така че всяка помощ е добре дошла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"