ВКС освети още много законови "дупки" в защитата от домашно насилие

Не само липсата на закрила при насилие в интимна връзка, но и още много други пропуски в закона са пречка пред адекватната защита на пострадалите от този тип агресия.

Това стана ясно от изказване на зам.-председателя на Върховния касационен съд Мими Фурнаджиева по време на извънредното заседание на Правната комисия, провокирано от поредния брутален случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора.

Върховните съдии подкрепиха твърдо предложението за включване на т.нар. интимна връзка в рамките на законовата защита от домашно насилие. Липсата ѝ в обхвата на закона е "сериозен проблем и е забелязано отдавна", каза тя.

От ВКС обаче дадоха и още серия от примери за случаи на насилие между хора, живеещи в очевидна обвързаност, които се оказва, че законът е пропуснал.

"Знам, че сме предизвикани от брутален случай. ВКС винаги е заставал зад пострадалите, но тук липсва една голяма група лица - например, пребивават в места за преодоляване на наркозависимост, в кризисни центрове, в бежанските центрове. Нима не се закрилят от домашно насилие? Не се закрилят. Те могат да не са в интимна връзка, а да живеят заедно на договорно основание - например в наемни отношения, или да са съквартиранти, или да обитават общежития. Законът не дава закрила на тези лица", предупреди още зам.-председателят на ВКС.

Тя все пак настоя да се даде ясна дефиниция на това какво ще се има предвид под "интимна връзка", за да не се стигне до поредна спорна практика и неработещ механизъм.

"Ясно е, че целта на този закон е защита на личната неприкосновеност на лицето, при условие че има някаква обвързаност между извършителя и пострадалия. Каква ще е тази обвързаност - дали обитаване на едно място или друга "общност - това трябва да стане ясно", каза тя и цитира европейската конвенция за защита от насилие, според която закрилата се предоставя за бивши и настоящи съпрузи или партньори, "независимо дали извършителят на престъплението е живял или живее с жертвата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024