Снимка: © https://www.facebook.com/STTrifonov/

Политическият проект на Слави Трифонов "Няма такава държава" получи отказ за партийна регистрация от Върховния касационен съд. 

Причината: нарушение на Закона за политическите партии, според който те "не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България". 

Документите, които екипът на Трифонов подадоха в съда, включвахга емблема на новата партия, която представляваше синя човешка длан с изобразен трикольор в бяло, зелено и червено. 

Софийският градски съд реши, че това представлява нарушение, макар че "символът не е напълно идентичен със знамето", но "внушението на използвания символ е силно". 

ВКС подкрепя това решение на долната инстанция и отхвърля аргумента на защитата на Трифонов и прокуратурата, че вече е допусната регистрация на други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи от националното знаме - например, НФСБ, Атака и др. 

"Визираният в касационната жалба и протеста принцип изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите", се казва в решението на ВКС. 

Върховните съдии посочват, че няма пречки пред партията да внесе нови документи за регистрация, след като спази изискването в Закона за политическите партии - т.е. да промени емблемата си. 

Трифонов реагира с гневно съобщение в профила си във Facebook, в което обвинява съда за това, че го спира "с боички и с наименования". 

"Важно е съдържанието, а не опаковката. Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега", пише той.

"Няма такава държава" беше учредена на 5 октомври 2019 г. с лидер Слави Трифонов. Част от сценаристите от телевизионния му проект станаха съоснователи на политическата организация. В учредителната декларация на партията бяха заложени исканията от организирания през 2016 г. референдум за промяна на избирателната система, броя на народните представители, модела за назначаване на полицейски началници и избора на главен прокурор и омбудсман. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро