ВКС отказа да регистрира партията на Слави Трифонов Снимка: © https://www.facebook.com/STTrifonov/

Политическият проект на Слави Трифонов "Няма такава държава" получи отказ за партийна регистрация от Върховния касационен съд.

Причината: нарушение на Закона за политическите партии, според който те "не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България".

Документите, които екипът на Трифонов подадоха в съда, включвахга емблема на новата партия, която представляваше синя човешка длан с изобразен трикольор в бяло, зелено и червено.

Софийският градски съд реши, че това представлява нарушение, макар че "символът не е напълно идентичен със знамето", но "внушението на използвания символ е силно".

ВКС подкрепя това решение на долната инстанция и отхвърля аргумента на защитата на Трифонов и прокуратурата, че вече е допусната регистрация на други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи от националното знаме - например, НФСБ, Атака и др.

"Визираният в касационната жалба и протеста принцип изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите", се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии посочват, че няма пречки пред партията да внесе нови документи за регистрация, след като спази изискването в Закона за политическите партии - т.е. да промени емблемата си.

Трифонов реагира с гневно съобщение в профила си във Facebook, в което обвинява съда за това, че го спира "с боички и с наименования".

"Важно е съдържанието, а не опаковката. Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега", пише той.

"Няма такава държава" беше учредена на 5 октомври 2019 г. с лидер Слави Трифонов. Част от сценаристите от телевизионния му проект станаха съоснователи на политическата организация. В учредителната декларация на партията бяха заложени исканията от организирания през 2016 г. референдум за промяна на избирателната система, броя на народните представители, модела за назначаване на полицейски началници и избора на главен прокурор и омбудсман.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022