Владимир Каролев е задържан заради нарушение на карантината Снимка: © https://www.facebook.com/elevenbg

Икономистът Владимир Каролев е задържан за 24 часа в районното полицейско управление на Разлог за това, че е нарушил ограничителните мерки за движение по време на епидемията от Covid-19.

"24 часа" цитира свои източници от полицията в Благоевград, според които причината за ареста е нарушаване на карантината. В информацията се посочва още, че Каролев е пътувал от Лондон до България на 11 март, но не спазил двуседмична превантивна изолация. Изрична заповед за поставяне под карантина на всички завръщащи се от Великобритания български граждани беше издадена от здравния министър малко по-късно, на 17 март.

Новината за ареста беше съобщена от самия Каролев, който твърди, че ще даде държавата под съд за нарушени права.

"Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!", пише той.

Причината за сблъсъка му с МВР са серия от публикации във Facebook, в които разказва как преминава през новите КПП-та, поставени на изходите на областните градове, без да бъде проверяван стриктно. Каролев казва, че е носил декларация и командировъчна заповед за това, че "отива по работа в комплекс "3 планини" в Разлог" (чийто съсобственик е той). На 17 март министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед да се преустановят всички организирани туристически дейности в страната до периода на извънредното положение.

В друга публикация в социалната мрежа Каролев критикува решението на Столична община да спре достъпа на граждани до парк "Витоша", като дава за пример препоръки на СЗО за спортуване и разходки на открито.

В един от публичните си постинги той пише: "Разложкият кмет не се е панирал като Софийския и няма забрана за достъп до трите планини заобикалящи Разложката долина, в т.ч. и в ски зоната може да се разхожда човек, но не трябва да е в момента в Банско и трябва да мине по някоя от пътеките, които заобикалят Банско". Както ски зоната, така и град Банско бяха затворени по искане на Националния оперативен щаб заради високия брой на заразени от Covid-19 преди седмица.

Във вторник следобед Каролев обяви, че е търсен от служители на полицията в София.

"Докато пишех това ми се обадиха от неизвестен за мен телефон и любезно мъжки глас се представи като началник на издирването към СДВР. Поиска да отида на среща да ме разпитали за нещо, което съм постнал във фейсбук. Отговорих, че съм в Разлог и който иска да ме пита, да дойде, където съм аз. Пожелаха ми хубав следобед. Сега очаквам началникът на издирването в Разлог да се обади. Весел следобед ми предстои", пише той.

Ефективността на последните мерки, с които полицията беше изведена да контролира движението около областните центрове, стана тема и на пресконференцията на премиера Бойко Борисов във вторник.

Той коментира, че умишлено не е въведен стриктен контрол на всеки автомобил, защото подобна мярка би довела до пълно блокиране на движението. Борисов призова пътуващите да спазват ограничението за напускане на градовете само при неотложни причини, защото "ще излъжеш полицая, но всъщност лъжеш себе си и хората".

"Единственото доказано спасение е социалната изолация. Заради това създадохме КПП-та. Това КПП не е минаване на държавна граница. Да угодим на шегаджиите как полицаите не били достатъчно стриктни, означава да въведем мерки като на аерогарата. Колко време ще отнеме да отидете на работа? Заради това е важно самосъзнанието. Ако искаш за излъжеш полицая, ще го излъжеш. Ама лъжеш себе си и хората“, каза той.

Според последните поправки в Наказателния кодекс:

Чл. 355. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 23 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Главният прокурор Иван Гешев също коментира казуса с Каролев, като заявява пред "24 часа", че "подходът на прокуратурата е един и същ към всички, които нарушават закона, независимо дали става дума за жител на циганска махала или за г-н Каролев".

"Само така ще опровергаем мнението, че правилата и санкциите са само за бедните. В тази пандемия публичните личности трябва да дават пример, добър пример", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023