Владимир Каролев е задържан заради нарушение на карантината Снимка: © https://www.facebook.com/elevenbg

Икономистът Владимир Каролев е задържан за 24 часа в районното полицейско управление на Разлог за това, че е нарушил ограничителните мерки за движение по време на епидемията от Covid-19.

"24 часа" цитира свои източници от полицията в Благоевград, според които причината за ареста е нарушаване на карантината. В информацията се посочва още, че Каролев е пътувал от Лондон до България на 11 март, но не спазил двуседмична превантивна изолация. Изрична заповед за поставяне под карантина на всички завръщащи се от Великобритания български граждани беше издадена от здравния министър малко по-късно, на 17 март.

Новината за ареста беше съобщена от самия Каролев, който твърди, че ще даде държавата под съд за нарушени права.

"Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!", пише той.

Причината за сблъсъка му с МВР са серия от публикации във Facebook, в които разказва как преминава през новите КПП-та, поставени на изходите на областните градове, без да бъде проверяван стриктно. Каролев казва, че е носил декларация и командировъчна заповед за това, че "отива по работа в комплекс "3 планини" в Разлог" (чийто съсобственик е той). На 17 март министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед да се преустановят всички организирани туристически дейности в страната до периода на извънредното положение.

В друга публикация в социалната мрежа Каролев критикува решението на Столична община да спре достъпа на граждани до парк "Витоша", като дава за пример препоръки на СЗО за спортуване и разходки на открито.

В един от публичните си постинги той пише: "Разложкият кмет не се е панирал като Софийския и няма забрана за достъп до трите планини заобикалящи Разложката долина, в т.ч. и в ски зоната може да се разхожда човек, но не трябва да е в момента в Банско и трябва да мине по някоя от пътеките, които заобикалят Банско". Както ски зоната, така и град Банско бяха затворени по искане на Националния оперативен щаб заради високия брой на заразени от Covid-19 преди седмица.

Във вторник следобед Каролев обяви, че е търсен от служители на полицията в София.

"Докато пишех това ми се обадиха от неизвестен за мен телефон и любезно мъжки глас се представи като началник на издирването към СДВР. Поиска да отида на среща да ме разпитали за нещо, което съм постнал във фейсбук. Отговорих, че съм в Разлог и който иска да ме пита, да дойде, където съм аз. Пожелаха ми хубав следобед. Сега очаквам началникът на издирването в Разлог да се обади. Весел следобед ми предстои", пише той.

Ефективността на последните мерки, с които полицията беше изведена да контролира движението около областните центрове, стана тема и на пресконференцията на премиера Бойко Борисов във вторник.

Той коментира, че умишлено не е въведен стриктен контрол на всеки автомобил, защото подобна мярка би довела до пълно блокиране на движението. Борисов призова пътуващите да спазват ограничението за напускане на градовете само при неотложни причини, защото "ще излъжеш полицая, но всъщност лъжеш себе си и хората".

"Единственото доказано спасение е социалната изолация. Заради това създадохме КПП-та. Това КПП не е минаване на държавна граница. Да угодим на шегаджиите как полицаите не били достатъчно стриктни, означава да въведем мерки като на аерогарата. Колко време ще отнеме да отидете на работа? Заради това е важно самосъзнанието. Ако искаш за излъжеш полицая, ще го излъжеш. Ама лъжеш себе си и хората“, каза той.

Според последните поправки в Наказателния кодекс:

Чл. 355. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 23 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Главният прокурор Иван Гешев също коментира казуса с Каролев, като заявява пред "24 часа", че "подходът на прокуратурата е един и същ към всички, които нарушават закона, независимо дали става дума за жител на циганска махала или за г-н Каролев".

"Само така ще опровергаем мнението, че правилата и санкциите са само за бедните. В тази пандемия публичните личности трябва да дават пример, добър пример", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024