Владислава Цариградска: Животът на 800 съдии се контролира от прокурорски проверки и СРС-та
  • Сплашването и подчиняването на съдии върви с масово подслушване без необходимост - това е прилагано спрямо 800 от общо 2200 съдии
  • Зад подставени лица като "Червения пират", който заплашва с убийство магистрати, се крият други хора и организирани мрежи с ресурси.
  • Вместо да работи приоритетно по разкриването на тези престъпления, прокуратурата ги раздробява и забавя.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Цариградска беше сред магистратите, които бяха подавали сигнали срещу Мартин Божанов-Нотариуса заради негови преки или косвени заплахи срещу нея, породени от недоволството му, че тя отказва да си направи отвод по дело от интерес.

Едва когато Нотариуса беше разстрелян показно, ВСС и прокуратурата показаха (временна) загриженост по нейния случай. Шест месеца по-късно обаче отново се наложи съдия Цариградска да напомни, че съдебният съвет би трябвало да носи отговорност за защитата на магистратите, а това не се случва. Напротив - откритото говорене за този проблем е последвано от удвояване на натиска срещу нея.

"След като ме изслушахте на 13 февруари, си спомняте призива ми към вас да проверите дали моята теза за системна злоупотреба спрямо съдиите чрез използване на СРС, прокурорски проверки, медийни кампании на назидание и на наказване на съдии, бездействие при престъпни посегателства срещу съдии, след това мое участие, на 18 февруари, получих първото предупреждение - преди активирането на Червения пират. Говорителят на главния прокурор Веселин Иванов, през наша обща позната, ми прати предупреждение "да се кротна". Беше ми пратен линк към публикация относно това, което съм говорила с вас. Говорителят на главния прокурор очевидно не искаше да продължа да говоря пред вас по тази тема. По-късно се активира Червения пират и всеки ден заплахите градираха, включително до смърт на децата ми, на мен и на съпруга ми. Нещата, които говоря пред вас, провокират някакви хора. Много е удобно хора с психични разстройства или умрели да бъдат посочени като автори", каза съдийката относно Червения пират.

Според нея мъжът, който стана известен с прозвището "Червения пират", се е активизирал със заплахите ден, след като тя е получила съобщение от говорителя на главния прокурор Веселин Иванов да се "кротне", чрез нейна позната. Това се случва след като Цариградска е изслушана от съдийската колегия за групата около Мартин Божанов - Нотариуса.

Според Цариградска Софийска градска прокуратура е опорочила разследването за групата за оказване на натиск срещу магистрати, след като го е раздробила.

Решението е било взето от наблюдаващия прокурор Йордан Петров от СГП, който разследва също Нотариуса и "Осемте джуджета", "отделил "една случка в Луковит и ги изпрати на прокуратурата в Ловеч, която пък възложи разследването на районното управление в Троян", каза Цариградска. Става дума за разследването за заплахите, отправени от Нотариуса към нея като съдия в Луковит, след като разглеждала негов имотен спор.

"Всички вие сте редили пъзели, знаете как като сглобите всички малки части виждате една голяма и ясна картина. Представете си сега, че вадите отделни части и ги разхвърляте тук-там. Точно до това води раздробяването на делото," обобщи Цариградска.

Тя разказа, че заплахи е получавала не само тя, но и специалният прокурор, който разследва дейността на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов - съдия Даниела Талева.

"Не е ли проблем за всички вас, че сега, когато след 20 години опити, най-после имаме след съдия, който е натоварен със задачата да разследва главния прокурор, не е ли проблем, че съдия Талева е обект на заплахи и ѝ се казва на два пъти от т.нар. Червен пират "Ще те гръмна в лицето?" заяви Цариградска и посочи, че когато задава въпроси за разследването не получава отговор.

Цариградска припомни, че освен смс-и, на служебния мейл в Плевен също е получавала заплахи. По думите ѝ цялата координирана атака, включително с адреси от Нигерия, може трудно да бъде осъществена от психично болен човек със скиталчески живот.

В средата на март Софийският градски съд реши да го освободи от ареста, като се аргументира, че съществува вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да бъде държан наказателно отговорен.

Странен детайл е, че докато се е водело делото срещу Червения Пират от ГДБОП са искали самата Владислава Цариградска да се освидетелства в психодиспансера. Тя отказала.

Цариградска смята, че по времето, когато е получавала заплахи срещу себе си и семейството ѝ, тя е била подслушвана със СРС, но така и не е получила отговор на въпросите си от страна на разследването.

Именно чрез употреба на СРС и прокурорски проверки, тя смята, че се "смразяват" съдиите, така че да си налагат автоцензура и да внимават какво говорят.

На първо място, притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва голямата престъпна деятелност на тези мрежи за влияние, както самата Софийска градска прокуратура квалифицира тази деятелност след разстрела на Мартин Божанов. Имам сериозни подозрения, че зад Червения пират се крият хора и мрежи от хора, които заплашват не само мен, а множество съдии. Разумно е да подозираме, че тези мрежи оказват влияние при вземането на решение от магистратите в рамките на техния статут на независимост и неприкосновеност", заяви съдия Цариградска.

По думите ѝ са били образувани 800 преписки срещу съдии, без те да са извършили каквото и да е престъпление - съответно СРС-тата срещу тях са неоснователни.

"Имало е 800 съдии, които са били проверявани от прокуратурата, която в крайна сметка е решила, че не са извършили престъпление, но в рамките на тези проверки те са били подлагани на таен контрол със СРС. От 2200 съдии, са били проверявани 800 от тях - представете си какъв е този смразяващ ефект върху тях. Има огромно количество искания за СРС-та спрямо съдии при нулеви резултати и това поставя въпроса за какво се ползва тази информация", заяви Цариградска и попита "Кой раздава правосъдие - съдиите или тези, които в рамките на една проверка биха могли да контролират тотално живота на всеки един съдия?"

Тя призова главния прокурор, "ако обича да остави прокурорите да разследват и да отговорят на въпросите ми контролирана ли съм, по чие искане са издадени разрешения за СРС".

А към ВСС отправи следния призив:

"Трябва да питате всеки ден какво прави прокуратурата. Дали ще питате г-н Йордан Петров, който е натоварен със сложната задача да разследва всички известни престъпни мрежи, дали ще питате главния прокурор... Лично аз питам г-н Сарафов би ли ме уведомил защо се отхвърлят всички мои искания да бъде изяснен докрай механизмът - имам основания да подозирам, че съм била контролирана със СРС. В разследването настоявам това да бъде изяснено, защото сплашването и подчиняването на съдиите върви ръка за ръка с тайни средства", каза тя.

Цариградска призова колегите си от съдийската колегия за съдействие, като заяви, че това не е нейна лична битка, а опит за противодействие на мафиотския начин на действие в прокуратурата.

"Уважаеми колеги, вие сте на ход. Оттук нататък аз мога да правя единствено това, което е по силите ми. Институционално само вие може да върнете достойнството на българското правосъдие. Това, което правят с мен, е атака срещу всеки един съдия", заяви Цариградска.

В крайна сметка съдийската колегия реши, че ще поиска информация от Борислав Сарафов за делата свързани със заплахите срещу Цариградска и около дейността на Нотариуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024