Власт срещу наука: Експерт е уволнен заради различно мнение за хидроксихлорохина в сравнение с Тръмп?

Висш лекар, който е работил за американското правителство при изследвания за ваксина срещу Covid-19, твърди, че е бил уволнен, след като е оказал съпротива срещу Доналд Тръмп. Рик Брайт е бил против препоръките на президента недоказаното лекарство хидроксихлорохин да бъде използвано за лечение на коронавируса, съобщи The New York Times.

Тази седмица Брайт бе свален от поста си на директор на BARDA – отдел към Министерството на здравеопазването, създаден през 2006, за да осигури защита от инфекциозни заболявания, както и от химически, биологични и ядрени заплахи. Целта на отдела е да разпространява ваксини и лекарства, както и да осъществява контрол от тяхното проучване до фазата на разработване.

Брайт също така заемаше поста зам.-секретар в отдела за готовност и реакция срещу пандемията към Министерството на здравеопазването.

В изненадващо откровено изявление Брайт подчерта отказа му да се застъпи за използването на хидроксихлорохин – лекарството против малария, което бе промотирано от Тръмп въпреки липсата на научни доказателства, че е ефективно в борбата срещу Covid-19.

„В противоречие с погрешните директиви ограничих широката употреба на хлорохин и хидроксихлорохин, насърчавани от администрацията (б.а. – на президента) и описвани като панацея, но за които няма научна обоснованост“, каза Брайт, цитиран от The Guardian.

„Бях готов да разгледам всички опции и мислех широкообхватно, що се отнася до ефективно лечение, и затова с право застанах срещу мерките да се осигури недоказано лекарство при поискване от американското общество“, съобщи още бившият директор на BARDA.

Доналд Тръмп бе попитан за случая на Брайт по време на брифинг в Белия дом в сряда, но отговори: „Никога не съм чувал за него. Ако човек казва, че е бил премахнат от длъжността си, може би е, а може би не е. Трябва да чуете и другата страна. Не знам кой е той“.

Президентът постоянно изтъква, че хидроксихлорохинът представлява лечение на коронавируса. Анализ на употребата на медикамента в няколко болници в САЩ във вторник обаче показа, че лекарството не носи ползи.

„Настоявах, че тези лекарства трябва да бъдат предоставяни само на хоспитализирани пациенти с потвърден Covid-19, докато се намират под лекарско наблюдение. Тези медикаменти крият потенциално сериозни рискове, включително повишена вероятност за смърт – това е наблюдавано в някои от последните проучвания на пациенти с Covid-19“, каза Рик Брайт.

„Да ме изкарат от играта по средата на тази пандемия и да поставят политиката и връзкарството пред науката, поставя живота на хората пред опасност и шокира националните усилия за безопасно и ефективно противодействие на настоящата обществена здравна криза“, сподели лекарят.

Няколко различни източници написаха, че Брайт е наел адвокатите Дебра Катц и Лиза Банкс, чийто клиент е била Кристин Блейзи Форд – обвинила публично Брет Кавано в сексуално посегателство, когато изпълняваше длъжността на съдия във Върховния съд на САЩ през 2018.

В сряда Роналд Клайн, който водеше битката на администрацията на Обама срещу епидемията от ебола през 2014, защити Рик Брайт: „Д-р Брайт е професоналист, експерт във ваксините, който срещнах по време на борбата с ебола. Ако това е вярно… то представлява продължителни действия от страна на администрацията на Тръмп да постави политиката пред науката и безопасността“, написа той в Twitter.

Брайт, от своя страна, каза, че ще отправи искане към главния инспектор на здравния департамент да разследва начина, по който администрацията на президента „политизира работата на BARDA и притисна както мен, така и други добросъвестни учени, да финансираме компании с политически връзки, при чиято работа има липса на научна обоснованост“.

„Да преследваме сляпо недоказани лекарства може да се окаже бедствие и да доведе до безброй повече смъртни случаи. Науката винаги трябва да побеждава политиката като услуга към здравето и безопасността на американския народ“, смята Брайт.

Лекарят, чиято кариера преминава изцяло в разработване на ваксини, водеше отдела BARDA от 2016 насам. Сега той бе преместен на по-малко влиятелен пост в Националния здравен институт.

„Вярвам, че този трансфер дойде в отговор на моето настояване, че правителството трябва да инвестира милиарди долари, разпределяни от Конгреса, в борба срещу пандемията от Covid-19, в сигурни и научно проверени решения, а не в лекарства, ваксини и други технологии с липсваща научна обоснованост“, каза Рик Брайт пред The New York Times.

„Повдигам глас, за да се боря срещу този смъртоносен вирус. Науката – не политиката или назначаването с връзки – трябва да ни води напред“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022