ВМА получи първите фризери за ваксини срещу Covid-19 Снимка: © ВМА

Военномедицинска академия получи първите три нискотемпературни фризери от последно поколение, които ще се ползват за съхранението на ваксините от Pfizer / BioNTech срещу Covid-19.

Съоръженията ще бъдат разпределени във военните болници в София, Пловдив и Варна. Днес e доставен фризерът в столичната болница, а утре – и в другите две.

"Това са инверторни компресори на лидера Саньо/Панасоник, осигуряващ за първи път и единствени в света промяна на оборотите на компресорите. Инверторните компресори осигуряват и бързо достигане на желаната ултраниска температура, заради по-високите обороти. А чрез вакуумни изолационни панели се осигурява допълнителна площ за съхранение на ваксини, спестяваща енергия поради изключителната изолация", се казва в съобщението от болницата, ръководена от началника на Националния оперативен щаб за Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Фризерите постигат температура от -50 до -90 градуса, те са 845-литрова вместимост или 200 хиляди броя ваксини всеки.

Прави впечатление, че от ВМА публикуват без коментар и изрично оградена снимка на кашона, в който е получен нискотемпературния фризер, за да покажат, че машината е пренесена и приета в правилното вертикално пакетиране.

Снимката беше пусната от ВМА ден след като кадри от приемането на фризер в РЗИ-Бургас с обърнат наобратно кашон предизвикаха шумни дискусии и подигравки в социалните мрежи.

От здравната инспекция по-късно обясниха, че скъпата техника работи без проблеми, доставена е коректно. Пакетът е обърнат наобратно, защото по време на изнасянето на машината е започнало да вали дъжд - кашонът е върнат върху фризера, без да се обърне внимание на етикетирането му в бързината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024