ВМА получи първите фризери за ваксини срещу Covid-19 Снимка: © ВМА

Военномедицинска академия получи първите три нискотемпературни фризери от последно поколение, които ще се ползват за съхранението на ваксините от Pfizer / BioNTech срещу Covid-19.

Съоръженията ще бъдат разпределени във военните болници в София, Пловдив и Варна. Днес e доставен фризерът в столичната болница, а утре – и в другите две.

"Това са инверторни компресори на лидера Саньо/Панасоник, осигуряващ за първи път и единствени в света промяна на оборотите на компресорите. Инверторните компресори осигуряват и бързо достигане на желаната ултраниска температура, заради по-високите обороти. А чрез вакуумни изолационни панели се осигурява допълнителна площ за съхранение на ваксини, спестяваща енергия поради изключителната изолация", се казва в съобщението от болницата, ръководена от началника на Националния оперативен щаб за Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Фризерите постигат температура от -50 до -90 градуса, те са 845-литрова вместимост или 200 хиляди броя ваксини всеки.

Прави впечатление, че от ВМА публикуват без коментар и изрично оградена снимка на кашона, в който е получен нискотемпературния фризер, за да покажат, че машината е пренесена и приета в правилното вертикално пакетиране.

Снимката беше пусната от ВМА ден след като кадри от приемането на фризер в РЗИ-Бургас с обърнат наобратно кашон предизвикаха шумни дискусии и подигравки в социалните мрежи.

От здравната инспекция по-късно обясниха, че скъпата техника работи без проблеми, доставена е коректно. Пакетът е обърнат наобратно, защото по време на изнасянето на машината е започнало да вали дъжд - кашонът е върнат върху фризера, без да се обърне внимание на етикетирането му в бързината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024