Снимка: © Getty Images

Синът на султана на Бруней - принц Азим - е починал едва на 38-годишна възраст. Азим се занимаваше с филмово продуцентство и беше популярен сред звездите на Холивуд заради организирането на екстравагантни партита с участието на гости като Памела Андерсън, Марая Кери, Джанет Джаксън и др. 

Властите в Бруней обявиха едноседмичен национален траур заради внезапната смърт на принца.

Официалната причина за смъртта му не се разкрива, но Sky News цитира местни медии, според които Азим е страдал от рак на черния дроб. Принцът се е лекувал в болница от известно време. 

Абдул Азим от Бруней е роден на 29 юли 1982 г. и е втори син на султана на Бруней Хасанал Болкиа от брака му с хаджа Мариам. Азим беше на четвърто място по линията на наследяване на престола в абсолютната монархия.

Принц Азим е завършил средното си образование в Сингапур, като по-късно става студент в училището по изкуствата Оксфорд Брукс. През целия си живот се е занимавал с артистични и творчески проекти, подкрепял е и серия от благотворителни каузи, свързани с подкрепа за младежи и хора с увреждания. 

През 2014 г. става продуцент на филма "You're Not You" с Хилари Суонк, посветен на историята на пианистка, която е диагностицирана с ALS - амиотрофична латерална склероза. Тежкото неврологично заболяване стана повод за организирането на изключително популярна благотворителна кампания с т.нар. предизвикателство на ледената кофа, което привлече вниманието на милиони хора по света към нуждата от подкрепа за изследванията и лечението на ALS. 

Принцът е продуцент и на филма 'The Happy Prince" на Рупърт Евърет, който разказва за живота на писателя Оскар Уайлд. 

Интересът му към киното и развлекателната индустрия го превръща в един от любимците на Холивуд. Личното му състояние се оценява на 5 млрд. долара. Азим е бил сред честите гости и организатори на партита с участието на актьори, модели и музикални звезди.

През 2019 г. султанът на Бруней провокира сериозни критики - включително от страна на хора от близкото обкръжение на принц Азим - заради заплахата да въведе сурови наказания и дори смъртни присъди за хомосексуални хора. Новината доведе до публични призиви за бойкот на луксозните хотели Dorchester Collection, в които Брунейската инвестиционна агенция притежава дялове.

В разгара на скандала, американският блогър Перез Хилтън обяви пред цялата си аудитория, че принц Азим е гей, а "султанът на Бруней явно не е наясно с това". Хомосексуалността е престъпление според ислямското законодателство на Бруней, но султанатът все пак въведе моратириум върху смъртните присъди. 

Новината за смъртта му беше последвана от съболезнователни послания от множество политически лидери и популярни личности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет