Внезапната смърт на принц Азим от Бруней - любимецът на Холивуд Снимка: © Getty Images

Синът на султана на Бруней - принц Азим - е починал едва на 38-годишна възраст. Азим се занимаваше с филмово продуцентство и беше популярен сред звездите на Холивуд заради организирането на екстравагантни партита с участието на гости като Памела Андерсън, Марая Кери, Джанет Джаксън и др.

Властите в Бруней обявиха едноседмичен национален траур заради внезапната смърт на принца.

Официалната причина за смъртта му не се разкрива, но Sky News цитира местни медии, според които Азим е страдал от рак на черния дроб. Принцът се е лекувал в болница от известно време.

Абдул Азим от Бруней е роден на 29 юли 1982 г. и е втори син на султана на Бруней Хасанал Болкиа от брака му с хаджа Мариам. Азим беше на четвърто място по линията на наследяване на престола в абсолютната монархия.

Принц Азим е завършил средното си образование в Сингапур, като по-късно става студент в училището по изкуствата Оксфорд Брукс. През целия си живот се е занимавал с артистични и творчески проекти, подкрепял е и серия от благотворителни каузи, свързани с подкрепа за младежи и хора с увреждания.

През 2014 г. става продуцент на филма "You're Not You" с Хилари Суонк, посветен на историята на пианистка, която е диагностицирана с ALS - амиотрофична латерална склероза. Тежкото неврологично заболяване стана повод за организирането на изключително популярна благотворителна кампания с т.нар. предизвикателство на ледената кофа, което привлече вниманието на милиони хора по света към нуждата от подкрепа за изследванията и лечението на ALS.

Принцът е продуцент и на филма 'The Happy Prince" на Рупърт Евърет, който разказва за живота на писателя Оскар Уайлд.

Интересът му към киното и развлекателната индустрия го превръща в един от любимците на Холивуд. Личното му състояние се оценява на 5 млрд. долара. Азим е бил сред честите гости и организатори на партита с участието на актьори, модели и музикални звезди.

През 2019 г. султанът на Бруней провокира сериозни критики - включително от страна на хора от близкото обкръжение на принц Азим - заради заплахата да въведе сурови наказания и дори смъртни присъди за хомосексуални хора. Новината доведе до публични призиви за бойкот на луксозните хотели Dorchester Collection, в които Брунейската инвестиционна агенция притежава дялове.

В разгара на скандала, американският блогър Перез Хилтън обяви пред цялата си аудитория, че принц Азим е гей, а "султанът на Бруней явно не е наясно с това". Хомосексуалността е престъпление според ислямското законодателство на Бруней, но султанатът все пак въведе моратириум върху смъртните присъди.

Новината за смъртта му беше последвана от съболезнователни послания от множество политически лидери и популярни личности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024