Внезапно почина Евгени Диков, бивш зам.-главен прокурор Снимка: © bTV

На 65-годишна възраст внезапно е починал висшият магистрат Евгени Диков. По информация на правния сайт Лекс.бг, смъртта му е настъпила след хоспитализиране заради заразяване с коронавирус.

Той беше член на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, дългогодишен следовател, ръководител на Националната следствена служба от 2013 до 2017 г. и зам.-главен прокурор по разследванията в по-голямата част от мандата на Сотир Цацаров.

Общността на следователите в България го издигна като представител във ВСС в прокурорската колегия.

От прокуратурата посочват, че Евгени Диков беше уважаван професионалист, отдал живота си "в служба на хората и правото им на справедливост".

"Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Евгени Диков беше автор на научни публикации по проблемите на криминалните разследвания, носеше наградата "Юрист на годината" от 2013.

"На всички заемани длъжности Евгени Диков е уважаван и признат като отличен юрист, следовател и прокурор. Той бе независим и справедлив магистрат и изявен лидер", посочват колегите му от Висшия съдебен съвет в своя декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024