Бившата кметица на Мексико сити Клаудия Шейнбаум се очаква да е новият президент на държавата след изборите в неделя.

Шейнбаум води убедително предварителното преброяване на резултатите с 56%, но засега са обработени данните от 20% от изборните секции.

Тя е кандидат на партията "Морена", създадена от досегашния държавен глава на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Победата на Шейнбаум ще е историческо събитие - тя ще е първата жена - президент на страната.

Изборите бяха помрачени от насилие заради войната с картелите в Мексико. Кандидат за общински съветник беше убит от двама наемници точно преди началото на изборния ден, а в друг град въоръжени похитители отвлякоха човек, отишъл да гласува.

Борбата с организираната престъпност е сред най-големите проблеми за гражданите в Мексико, съобщава Associated Press.

Клаудия Шейнбаум се смята за близък довереник на левия президент Лопес Обрадор, който нямаше право да се яви за нов мандат според конституцията.

За първи път хората в Мексико можеха да избират между две жени за най-важния пост в държавата - и двете на 61-годишна възраст. Срещу Шейнбаум се явява Сочитъл Галвес, която изостава с 20% зад вероятната победителка според прогнозите.

Клаудия Шейнбаум е потомка на две фамилии на еврейски емигранти от Европа.

Родителите на майка ѝ са български евреи, които емигрират от Пловдив в началото на 40-те години в Мексико след избухването на Втората световна война.

Родителите на баща ѝ емигрират от Литва в Мексико сити още по-рано, през 20-те години на ХХ век.

Родена през 1962 г. в семейството на учени, Клаудия Шейнбаум учи физика и енергийно инженерство, като получава докторска степен в Калифорнийския университет в Бъркли. Тя е съавтор на докладa на Междуправителствения панел по климатичните промени (заедно с над 600 други учени по света), който получи Нобелова награда за мир през 2007 г.

Още от ранна възраст тя се занимава със студентски активизъм и политически кампании: "Винаги съм казвала, че аз съм дъщеря на 1968 г.", казва тя.

Шейбаум влиза в активната политика под опеката на Лопес Обрадор. Двамата се запознават преди повече от 20 години, когато той е избран за кмет на Мексико сити и ѝ предлага да стане негов секретар по околната среда.

Постепенно Шейнбаум добива собствена популярност като кандидат, а през 2018 г. тя печели изборите за кмет на столицата.

одава оставка през юни 2023 г., за да се бори за президентската номинация на своята партия.

Шейнбаум се позиционира като фаворит за победител от самото начало, но остава в сянката на популярността на Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Кампанията ѝ стъпва върху списък със 100 обещания за мандата ѝ като държавен глава на Мексико - по подобие на 100-те ангажимента на Лопес Обрадор при победата му преди шест години.

Най-сериозният проблем на държавата остава престъпността и корупцията. Мексико регистрира над 30 000 убийства на година за последния петгодишен период, а общият брой на безследно изчезналите хора стига 100 000 души през 2022 г.

Почти всики от тях се свързват с началото на т.нар. война на правителството срещу дрогата от 2006 г., когато мексиканската армия е изпратена по улиците срещу картелите.

Клаудия Шейнбаум определя войната срещу дрогата като абсурдно и ужасно решение, като обещава да подходи по-различно към проблема с престъпността и да осигури социални помощи за населението, което е изложено на най-голям риск от въвличане в криминалната дейност на картелите.

По време на кампанията обаче тя си навлича критики от страна на активисти, след като отказва да се срещне с майките на безследно изчезнали мъже, които търсят истината.

Клаудия Шейнбаум има два брака. Омъжва се за втория си съпруг през ноември 2023 г. - Хесус Мария Тариба е финансист и бивш състудент на Шейнбаум, с когото тя е имала кратка връзка като млада, но пътищата им се разделят. Едва през 2016 г. когато Шейнбаум вече е разведена с първия си съпруг, тя отново се среща с Тариба и започват да живеят заедно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024